Seçim bölgesi Denizli’de Çal ve Baklan ilçelerine ziyarette bulunan Nihat Zeybekci, halka hitap etti. Anayasa değişikliği ile bir daha koalisyon olmayacağını, cumhurbaşkanını halkın seçeceğini, yüzde 51’le seçilen cumhurbaşkanının hükümeti kuracağını söyleyen Zeybekci, milletvekillerinin bakanlardan ve hükümetten hesap sorabileceğini, yeni sistemle hesap veren, hesap sorulan bir cumhurbaşkanı olacağını anlattı. Zeybekci konuşmasında HDP’yi de hedef alarak, "Tek vatan, tek millet, tek bayrak düsturuyla eğilecekler" dedi.
ESKİ BİR YÖNTEM
Gazetecilerin doların yükselmesiyle ilgili sorularını da yanıtlayan Bakan Zeybekci, döviz artışıyla ilgili ekonomide kalıcı bir hasar meydana gelmeyeceğini öne sürerek, şunları söyledi:
"Hükümet olarak Merkez Bankası’nın spekülatif hareketlere döviz satarak ya da alarak müdahale etmesini eski bir yöntem olarak görüyoruz. Bunu biz pek uygun görmüyoruz. Müdahale etmemek lazım, piyasa kendi dengesini bulacaktır. Hükümet olarak yardımcı ensturümanlar kullanıyoruz. Vadesi gelmiş mükellefiyetler yerine getirilirken, dövizin teminiyle ilgili fiyat farklılığından zararlar oluşabilir. Ama kalıcı olarak tüm paramızın, tüm dış borçlarımızın yeni kurla değerlendirilerek ’şu kadar zarar oluştu’ demek de haksızlık olur, art niyetli olur. Bu dönemde dövizle ilgili piyasanın kendi dengesini bulacağına kesinlikle inanıyorum, dengesini kuracaktır. Türk lirası dolar karşısında avrodan, Japon yeninden, İsviçre frankından, İngiliz sterlininden daha fazla değer kaybetti. Onlara bakacak olursak 1.5, 2 senede gelinen noktada, 1.45’lerden 1.05’lere geldik. Yaklaşık olarak yüzde 35 civarında değer kaybettik. Türk lirası biraz daha fazla değer kaybetti. Bunu da geçici olarak görüyorum, bu bölümünü spekülatif olarak görüyorum. İnşallah o da önümüzdeki günlerde daha reel bir seviyeye oturacak."
"YATIRIMLARA PROJE BAZLI DESTEK"
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin kendi devlerini yaratması, stratejik sektörlerde ve alanlarda sürdürülebilir bir şekilde geleceğini garanti altına alması ihtiyacından yola çıkılarak yatırımlara proje bazlı destek sisteminin hazırlandığını söyledi.
Bu sistemi Almanya’nın 1950’lerden, Kore’nin de 1980’lerden sonra uygulanan bu sistemin başırılı olduğunu kaydeden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Belirlenen sektörlerde her yatırımcı için özel Bakanlar Kurulu kararı çıkarılarak uygulanacak bir teşvik sistemidir bu. Şartları her yatırımcı için ayrı ayrı konuşulacak bir yatırım teşvik sistemidir. Bu anlamda, ilk aşamada belki enerji sektörlerinde, enerji teknolojilerinde, tarım, sağlık, savunma teknolojilerinde, petrokimya teknolojileri gibi belirli alanlarda, belirli standartlara sahip olan, en azından kanunda tanımlanmış standartlara sahip olup da geri kalanı hükümet eliyle detaylandırılacak olan geniş bir etki bu. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı da çıktı. Şu an itibarıyla uygulanabilir hale geldi. Bu çıkmadan önce de bizim elimizde bazı potansiyeller vardı. Yaklaşık 2 milyar dolar civarında bir yatırımı hemen başlatabileceğiz."