Ekmekte ‘mutluluk hormonu’ bulundu!

Hacettepe Üniversitesi’nden gıda mühendisleri, ekmek hamurunun mayalanması sırasında mutluluk hormonu olarak da bilinen melatoninin yüksek miktarda oluştuğunu tespit etti.

Bazı uzmanların “Ekmek yemeyin” tavsiyesinin neden bazı kişiler üzerinde etkili olamadığı fikrinden yola çıkan bilim insanları ekmek yeme davranışının neden binlerce yıldır değişmeden devam ettiğini araştırdı. Hacettepe Üniversitesi’nde 2 yıl süren araştırma sonunda, mayayla yapılan ekmekte yüksek oranda mutluluk hormonu olarak da bilinen melatonin tespit edildi.

KABUĞUNDA AZALIYOR

Uluslararası literatüre girerek, bilim dünyasına duyurulan araştırmaya göre, melatonin hormonu ekmeğin mayayla kabarması sırasında en üst seviyeye ulaşıyor, pişirilen ekmeğin kabuk bölümünde bu hormon bir miktar azalıyor ancak ekmeğin iç kısmında seviyesi değişmiyor.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, araştırmayla ilgili “Ekmeğin 10 bin yılı aşkın süredir sofrada durmasının sebebi, mayalanma sırasında melatonin hormonunun doğal olarak ortaya çıkması. Ekmek yendiğinde kanda daha çok melatonin olabileceğini ve nörotransmitter özellikteki bu maddenin kan-beyin bariyerini geçerek karar verme mekanizmalarını etkilediğini düşünüyoruz. Yani ekmek tüketim alışkanlığının sinir sisteminin bu hormon tarafından uyarılmasından kaynaklanabileceğini bilimsel olarak göstermiş olduk” dedi.

Gökmen,  şimdi de uzun yıllardır tüketilen diğer bir fermente ürün olan yoğurdu araştırmaya başladıklarını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Mutluluk 23 ve 69 yaşımızda
Yerken kendinizi suçlu hissetmeyin
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil: Diyabet için aşı yolda

Hayat Haberleri