ararlı olduğunu düşünerek düzenli olarak her gün iki saat veya daha fazla egzersiz yapmak vücuda iyilikten daha çok zarar verdiği belirtiliyor. Avustralya’daki spor dergisi ‘Alimentary Pharmacology and Therapeutics’te yayımlanan habere göre vücut üzerindeki yoğun fizyolojik stresin, bağırsak astarının zayıflamasına, bunun da mikropların ve toksinlerin kan dolaşımına geçmesine olanak sağlayan ‘sızdıran bağırsak sendromu’nu tetikleyebileceğini gösteriyor. Bu sorunun Multiple Sclerosis (MS) olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığına inanılıyor. Aşırı egzersizin zararı bundan ibaret değil, işte bilimsel araştırmalar ışığında dergide yer alan o riskler...
Anormal kalp ritimleri:
Koşu bandı üzerinde uzun ama hafif tempolu spor canınızı acıtmaz değil mi? Kesinlikle yanlış. Dayanıklılık sporu yapanlar bilim insanlarının ‘kardiyotoksik’ diye tanımladığı risk altında. Bu tür değişikliklerin, atletlerde anormal kalp atış hızı ritimlerine yol açtığı belirtiliyor. Dolayısıyla ani kalp ölümüne davetiye çıkardığı ifade ediliyor. Avrupa Kalp Dergisi tarafından 2013 yılında yayımlanan araştırmalara göre, özellikle ailesinde kalp ritmi bozukluğu olanlar için yağ yakmaya yönelik aşırı egzersizin kişinin kalp sağlığını olumsuz etkilediği kaydediliyor.
Zayıf bağışıklık sistemi:
Kortizol, adrenal bezin fiziksel stres dönemlerinde yaydığı bir hormondur, karaciğerde yeni glikoz üretimini stimüle (uyarmak) eder. Ayrıca kaslarda protein yıkımını artırır. Bu aslında iyi, çünkü enflamatuar etkilerinden koruyor. Fakat bilim adamları kısa bir süre önce, kortizolün olumsuz etkilerinin yararlarından fazla olabileceği sonucuna vardı. Kortizol, ağır yaralanmalara neden olan şişme ve kızarıklığı azaltabilirken; bağışıklık baskılayıcı etkilerinden dolayı yüksek ve tutarlı kortizol düzeylerine sahip kişilerin hastalığa yakalanma riski artıyor. Kortizol seviyeleri, yoğun stres anlarında çarpıcı biçimde artıyor. Aşırı egzersizde vücut dinlendirilmediği için bunun bedelini bağışıklık sistemi ödüyor.
Kemiklerin zayıflaması:
Kortizol kan dolaşımına girdiğinde, daha fazla kemik dokusu parçalanır. Bu, vücudu stres altında olan egzersiz bağımlılarında daha fazla kemik kırılması anlamına gelir. Ortaya çıkan kemik yoğunluğundaki kayıp, osteoporoz ve artrit gibi koşullarda egzersiz yapan kişilere daha ağır vakalara yol açabilir.
Zihinsel sağlığı etkiler:
Münih Teknik Üniversitesi geçen sene, stres ve yaralanmalardan kurtulmak için kendilerine yeterli zaman tanımayan genç sporcuların depresyona maruz kalma olasılığının 20 kat yüksek olduğunu buldu. Nedeni serotonin ve triptofanın emisyonunun değişmesi. Gönülsüz bedeninizi spor salonuna sokma motivasyonunu bulmak için uğraşıyor musunuz? Ağırlıkları hafifletmenin zamanı gelmiş olabilir.
Bu belirtilerden biri var mı?
Egzersiz koçu Scott Laidler, fazla egzersiz yapıp yapmadığınızı şu belirtilerden anlayabileceğinizi söylüyor. Laidler, aşağıdaki sorunlardan herhangi birisini yaşamanız halinde vücudunuzun size dinlemek için alarm verdiğini, dolayısıyla bir süre egzersiz yapmayı bırakmanızı tavsiye ediyor.
Letarji (İnsanda yaşam işlevlerinin aşırı ölçüde zayıfladığı, çok derin ve sürekli, patalojik uyku durumu.)
Yorgun olmanıza karşın az uyku
Ağrıyan kaslar
Egzersiz performansının düşmesi
Egzersizi tamamlayamama.
Sinirlilik
İştah kaybı
Libido kaybı
Zayıf koordinasyon
Lenf bezlerinin şişmesi
Anormal kalp atış hızı