Egzersiz sırasında yapılan 7 büyük hata

Eğer spor yapıyorsanız ve kısa bir sürede sonucunu görmek istiyorsanız beslenme ve egzersiz uzmanı Rhiannon Lambert’a kulak verin ve şu hatalardan uzak durun: Enerji içeceklerini içmeyin, spordan sonra mutlaka yemek yiyin, sürekli tartılmayın, besin takviyelerinin hiçbir zaman gerçek yiyeceğin yerini tutacağını düşünmeyin, yeterli miktarda protein tüketin.

Günümüzde bilimin sağlıklı yaşam için önerilerinden biri haftada en az üç gün egzersiz yapmak. Bu hem kilo vermek hem kendinizi psikolojik olarak iyi hissetmenizi sağlıyor. Ancak sağlıklı ve zinde olmak gibi hedeflerinize ulaşmanın yolu egzersizden ibaret değil tabii. Egzersiz sırasında ve sonrasında yapmanız gerekenleri yerine getirirseniz işte o zaman tam yararını görebilirsiniz. İngiliz Independent gazetesindeki haberde beslenme ve egzersiz uzmanı Rhiannon Lambert,  en sık yapılan yanlışları sıraladı ve neler yapılması gerektiğini anlattı...

1- Enerji içecekleriyle su ihtiyacını karşılamak: Reklamlara inanırsak egzersiz öncesi ve sonrasında enerji içecekleri içmeliyiz. İçi şeker dolu bu içecekler, sağlıklı olmaktan uzak. Ortalama şiddette spor yapan kişilerin bu içeceklere asla ihtiyacı yok. Birçok spor içeceği çok fazla şeker içeriyor. Egzersiz öncesi ve sonrasında su içmeniz yeterli. Bu, kusursuz bir nemlendirme sağlar. Susuz kalırsanız bu egzersiz sonrası yorgunluğa yol açar. O nedenle idrar renginizi kontrol edin, elma suyundan daha koyu renkliyse dikkat! Ya da bir gün boyunca ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu (litre cinsinden) hesaplamak için kilonuzun 0.03 ile çarpın. Eğer 60 kg ağırlığındaysanız, günde 2 litre içmelisiniz.

2- Besin takviyesi almak: Tabii ki bazen tıbbi koşularda bunları almak önemli ama besin takviyeleri asla gerçek yiyeceklerin yerini alamaz. İnsanların en yaygın yaptığı egzersiz sonrası hatalarından biri, sentetik olarak üretilen bir vitaminin gerçek yiyeceklerde bulunan bir besin maddesiyle aynı olduğuna inanmak. Pek çok kişi ise multivitaminlerin sağlıksız bir beslenmenin zararlarını kapatacağını düşünüyor ama takviyeler, ne kadar etkili olursa olsun, sağlıklı bir yaşam için yiyecek, egzersiz ve iyi uykunun yerini asla tutmaz.

3- Az yağlı veya diyet yiyecekler tüketmek: Az yağlı gıdalar yıllarca kilo vermenin anahtarı olarak kabul edildiyse de artık görüldü ki yağsız gıdalar sizi tok tutmaktan ziyade, daha aç bırakabilir. Bu nedenle daha fazla yemeye başlarsınız.  Diyet gıdalar yerine taze meyveyi tercih edin.

4- Ne kadar kalori yaktığınızı tahmin etmeye çalışmak: Birçok kişi spor salonunda ağır egzersiz yaptıktan sonra sağlıksız yemek yer. Unutmayın ki egzersiz metabolizmayı sihirli bir şekilde değiştirmez. Ancak egzersiz genel sağlık için çok önemlidir ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Bazılarının düşündüğü gibi kalorileri yakmak o kadar kolay değil. Kilo vermeye çalışıyorsanız yediğinizden daha fazla yakarak kalori açığı oluşturmanız gerekir, bu da kişiye göre değişir. Sağlıklı gıdaları yiyor olsanız bile çok fazla tüketmeniz kilo vermenizi önleyecek. Porsiyon büyüklüğüne dikkat etmeniz bu işin anahtarı. Aşırı derecede düşük kalorili bir diyet de akıllıca değil çünkü bu metabolizmanızı yavaşlatabilir ve kas kaybına neden olabilir.

5- Sürekli tartılmak: Herhangi bir spor uzmanı kilo vermeye çalışırken, kasların yağdan daha ağır olduğunu dolayısıyla kilo verip vermediğinizi tartının doğru söyleyemeyeceğini belirtir. Dolayısıyla değişen vücut şeklinize odaklanmalısınız. Kilonuz gün içinde ne kadar yiyecek ve sıvı tükettiğine bağlı olarak dalgalanır. Kadınlardaki hormonal değişiklikler su tutmaya da neden olabilir, bu da tartıdaki kiloyu etkileyebilir.

6- Yeterli miktarda protein tüketmemek: Egzersiz yaparken esasen kaslarınızı parçalarsınız, bu nedenle onları yeniden inşa etmek için protein tüketmeniz çok önemli. Zira araştırmalara göre protein yemek kas kütlesini ve gücünü artırmasına yardımcı olur. Ayrıca tok hissetmenize yol açar. Fiziksel olarak aktifseniz, ağırlık kaldırıyorsanız veya kas ve güç kazanmaya çalışıyorsanız, yeterince protein aldığınızdan emin olmalısınız. Protein barları açısından temkinli davranın çünkü vücudunuzu besleyemeyecek ek maddeler ve yapay tatlandırıcılar içerebiliyor.

7- Öğün atlamak: Egzersiz sonrası yemekten vazgeçmek büyük bir hata. Egzersiz bittikten 45 dakika sonra yemek yemelisiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bir saatte en çok kalori yakacağınız 39 egzersiz
Tiklerde en önemli neden genetik
Kadınlar daha az adım atıyor

Hayat Haberleri