EGFR böbrek hastalığı şüphesi bulunan kişilere yapılan bir testtir. EGFR testi ile böbreklerin çalışma performansı ölçülür. Böbrekte bir hastalık varsa hastalığın seviyesi bu test ile anlaşılır. Tahlil sonucunda bu değerin düşük ya da yüksek çıktığını gören kişiler bu durumun nedenlerini merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…
NEDİR?
EGFR testi böbrek sağlığı ile ilgili yapılır. EGFR testi ile böbreğin süzme fonksiyonu değerlendirilir. Hastalık şüphesi durumunda idrar 24 saat biriktirilir ve kreatinin değeri hesaplanır. EGFR testini doğru yorumlamak için üre ve kreatinin değerlerine bakmak gerekir.
SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
Kreatinin değeri GFR değerini temsil etmektedir. Bu test böbrek hastalığı şüphesinin yanı sıra böbrek nakli olan kişilerde de uygulanır. Kişide şeker hastalığı, kalp hastalığı, idrar tıkanıklığı, yüksek tansiyon ve sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu varsa bu test istenir. Alınan kan örneği ile kişinin kreatinin değeri test edilir.
Kanda kreatinin yüksek seviyede ise böbrekler uygun filtrelemeyi yapmıyordur. GFR normal değerleri yaşa ve durumlara göre değişmektedir. Sağlıklı yetişkinlerde bu değer 90 mLdk ve üstüdür. Çocuk ve yaşlılarda bu değer 60-89 mL/dk’dır. Böbrek hastalığının erken belirtilerinde bu değer 60-89 mL’dir. Kişide böbrek yetmezliği varsa bu değer 15-60 mL/dk’dır.
BÖBREK YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ
Böbreklerde oluşan hasarlar kalıcı hasarlardır. Böbrek yetmezliği olan kişilerin vücudunda sıvı birikmeleri yaşanır. Bu durumu engelleyici ilaçları kullanmak sıvı birikmesini önleyecektir.
Kişiler düşük proteinli beslenerek böbreklerine binen yükü azaltırlar. Böbrek yetmezliği sorunu olan kişilerde kötü kolesterol görülmektedir. Bunu önlemek için kolesterol ilaçları kullanılmalıdır.
Böbrek yetmezliği bulunan kişilerde yüksek tansiyon da görülmektedir. Tansiyon ilaçları ile tedavi uygulanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu yüksek tansiyon ilaçlarının böbrek fonksiyonlarını azalttığıdır. Bu nedenle doktor kontrolünde tedavi olunmalıdır.