e-SIM nedir, avantajları neler? İşte e-SIM destekleyen telefonlar...

e-SIM, bir cihazın devre kartı üzerine gömülü bir entegre devre yüzeyidir. SIM kart ihtiyacını ortadan kaldırır. Bir GSM operatöründen plastik SIM kart satın alıp telefona takmak yerine e-SIM mobil hattınıza uzaktan tanımlanır. İşte detaylar...

Günümüzde mobil telefonlarla görüşme yapmak, kısa mesaj göndermek ve internete erişmek mümkün. Bu mobil cihazların hücre ağlarına erişebilmesi için kimlik doğrulama anahtarlarını, kimlik numaralarını, ülke kodlarını ve daha fazlasını içeren kimlik bilgileri gerekiyor. Tüm bu detaylar, bir SIM (abone kimlik modülü) kartı aracılığıyla sağlanıyor. SIM kartlar, bir şebekeye bağlanarak telefon görüşmesi yapmak ve internet erişimi almak gibi görevleri gerçekleştirmek için mobil cihazlara harici olarak yerleştirilir.

E-SIM NE DEMEK?

'Embedded SIM', yani 'yerleştirilmiş SIM' teriminin kısaltması 'e-SIM' olarak adlandırılıyor. Fiziksel SIM karta gerek olmayan bu sistem, kullanıcıların mobil telefonlarından sesli-görüntülü görüşme, kısa mesaj gönderme, internet erişimi gibi servisleri kullanmasını sağlıyor.

e-SIM, harici takılan SIM kartlarının aksine, mobil cihazın devre kartı üzerine gömülüdür. Yani fabrikada üretilirken e-SIM özelliği verilmeyen bir mobil cihaza, sonradan e-SIM özelliği kazandırılması mümkün değildir.

e-SIM kart yeni jenerasyon SIM kart özelliklerini uzaktan kullanmayı sağlayan GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) tarafından piyasaya sürülen bir araçtır.

E-SIM ÖZELLİKLERİ

SIM kart yuvası ihtiyacını da ortadan kaldırır. e-SIM'lerin tüketiciler için fiyat avantajı sağlaması beklenmektedir. Bir GSM operatöründen plastik SIM kartın size gönderilmesini bekleyip telefona takmak yerine e-SIM ile mobil hattı kullanmak daha hızlı ve pratik olacaktır.

GSM operatörünü değiştirme işleminde kolaylık sağlar. Müşteriler, bunu yeni bir SIM kart almak için telekomünikasyon şirketine gitmelerine gerek kalmadan telefonlarının 'Ayarlar' bölümünden yapabilecek. e-SIM'in mobil operatör tarafından desteklenmesi ve etkinleştirmesi yeterlidir.

Kullanıcılar birden fazla e-SIM profili yükleyerek, özellikle yurt dışı gezilerinde SIM kart takıp çıkarmak yerine telefonlarında aktif olmasını istedikleri operatörü seçebilecek. Tamamen dijital olan e-SIM, çevrenin korunmasına da katkı sağlayacak.

e-SIM cihazları, çok daha küçük form faktörlerinde mevcut olduklarından güvenli olacak. Daha fazla esneklik sağladıklarından dolayı ise geleneksel SIM kartlara göre birçok avantaja sahip.

E-SIM TÜRKİYE'DE VAR MI, NE ZAMAN GELECEK?

Her şebeke henüz e-SIM desteği sunmuyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı düzenlemeler ve teşvik ettiği yerli e-SIM teknolojisinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar sonucunda bu teknoloji operatörler tarafından sunulmaya başlanıyor.

Ülkemizde şu an sadece Vodafone, e-SIM desteği sunuyor. e-SIM almak isteyen müşteriler, Vodafone mağazalarını ziyaret ederek talepte bulunabilir. e-SIM'e geçiş işlemi ücretsiz yapılıyor.

E-SIM DESTEKLEYEN TELEFONLAR, TABLETLER, AKILLI SAATLER

Apple'ın iPhone XR, iPhone XS ve XS Max modellerinde çift SIM desteğini sunuyor. Bunu hem fiziksel SIM kart yuvası, hem de e-SIM desteğini barındırarak yapıyor.

iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max ve iPhone 12 Mini'de e-SIM desteği bulunuyor.

Ayrıca Apple Watch Series 3, Watch Series 4, Watch Series 5, Watch Series 6 ve Watch SE'nin Türkiye'de satılmayan LTE destekli modellerinde de e-SIM desteği mevcut. iPad Pro'nun hücresel modelleri de bu destekle satılıyor.

Google da Pixel 2'den itibaren bu desteği sunuyor. Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 4, Pixel 4 XL bu desteği sunan telefonlar arasında yer alıyor.

Samsung ise Galaxy S20, S20+, S20 Ultra modellerinde ve aynı zamanda Galaxy Note 20 ve Note 20 Ultra'da e-SIM desteği sunuyor.

Microsoft Windows 10'da da e-SIM desteği bulunuyor. Türkiye'de kullanılmasa da, Qualcomm Snapdragon işlemcili bazı PC'lerde, geleneksel microSIM kart yuvasına bir alternatif olarak kullanılabiliyor.

E-SIM İLE ÇALIŞAN TELEFONLARIN LİSTESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Discord nasıl kullanılır? Adım adım Discord kullanma rehberi
Zoom nedir, nasıl kullanılır? Canlı ders ve online konferans yapmak çok kolay
Cep telefonu Türkiye'ye ne zaman geldi, ilk görüşmeyi kim yaptı? İşte tarihçesi...

Karar Nedir Haberleri