E nabız Sağlık Bakanlığı'nın en faydalı uygulamalarından birisidir. E nabız giriş işlemleri hakkındaki tüm detaylar adım adım haberimizin devamında. Peki pek çok faydası olan ve gerek vatandaşın gerekse sağlık çalışanlarının işini kolaylaştıran e-nabız nedir ve e nabız nasıl kullanılır? Vatandaşların e-nabız sistemine giriş işlemlerinin nasıl yapılacağına dair merak ettiği tüm ayrıntıları haberimizin devamında bulabilirsiniz.
E-NABIZ NEDİR?
e nabız uygulaması vatandaşların ve sağlık personelinin işini bir hayli kolaylaştırıyor. e nabız girişi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan e nabız uygulaması ile rapor görüntüleme, randevu takip etme, randevu alma vb sağlık işlemlerini yapabilirsiniz.
E NABIZ SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPABİLİRSİNİZ?
E nabız'a giriş yapabilmeni için ilk önce E-Devlet şifrenizin olması gerekir. Enabız sistemine e-Devlet şifresini kullanarak , E-İmza kullanarak ve T.C. numaranız ile giriş yapabilirsiniz.
E-NABIZ'A GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ
Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “Kullanım Şartlarını okudum, anladım ve kabul ediyorum” yazısının yanında bulunan kutucuğu tıklamanız gerekmektedir.
-Profil bilgilerinizi oluşturmak için 2. Aşama kişisel bilgilerinizdir. Burada yaşadığınız ülke, il, boy ve kan grubu alanlarını doldurmanız gerekmektedir.
-Bu bölümde ilgili alanları doldurduktan sonra “Paylaşım Seçenekleri” alanında kişisel sağlık bilgilerinize kimlerin erişimde bulunmasını istediğinizi seçebilirsiniz.
-Profil bilgilerinizi oluştururken son aşama ise Erişim Bilgileri alanıdır. Burada sisteme cep telefonu bilgilerinizi ve sisteme girişte kullanmak istediğiniz şifre bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir.
-Daha sonra cep telefonunuza gelen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
E NABIZ HER AN CEPTE
e-Nabız uygulaması, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulamadır. Vatandaşların kolay kullanılabildiği uygulama ile kişiler kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini her an yanlarında taşıyabiliyorlar.
e-Nabız kullanan kişiler Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ne bağlanarak kişinin kendisi, çocukları ve yetkilendirilmiş yakınları için randevu alabiliyor. Ayrıca geçmiş sağlık kayıtlarını paylaşarak tedavi süreçlerine kalite ve hız katabiliyorlar.
Sistemde ebeveynlerin her ikisi de birbirine onay vermişse 15 yaşından küçük çocuklarının sağlık kayıtlarınada erişilebilmekte.
E-NABIZ İE NELER YAPILABİLİR?
E nabız uygulaması ile rapor görüntüleme, randevu takip etme, randevu alma vb sağlık işlemlerini yapabilirsiniz.
1- E nabıza Bilgi Ekleme (Tansiyon, Şeker, Nabız, Ağırlık)
“Tansiyon”, “Şeker”, “Nabız” ve “Ağırlık” sekmelerine tıklayarak buraya eklediğiniz bilgilerinizi görebilir, “Ekle” sekmesiyle sisteme şeker, tansiyon, ağırlık, nabız bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.
2 - Randevu alma – randevu takip
Takviminizde randevularınızı ay, hafta ve gün bazında görüntüleyebilirsiniz . Randevu üzerine tıklayarak detaylarını görebilirsiniz. Randevu Al butonuna tıkayarak, MHRS’ye ayrıca giriş yapmadan ileriki tarihlere yeni muayene randevusu yapabilirsiniz. Böylece tek ekranda düzenli bir şekilde sağlık işlemlerinizi planlayabileceksiniz.
3- Kişisel bilgileri paylaşma
Sağlık bilgilerinizi istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz. Bunun için sağlık bilginizi paylaşacağınız kişinin TC kimlik numarası ve cep telefonunu girerek bu kişiye sağlık bilgilerinize erişim izni tanırsınız.
HASTANE PERSONELİNE E NABIZ EĞİTİMİ
Korkuteli Devlet Hastanesi'nde, hastane yönetimi tarafından, hekimlere 'veri girişi', temizlik personeline ise 'e-nabız ve bilgi güvenliği' eğitimi verildi.
Korkuteli Devlet Hastanesi yönetimi tarafından hekimlere, 'veri girişi', temizlik personeline 'e-nabız ve bilgi güvenliği' eğitimi verildi. Hastane web sayfası ve bilgi işlem sorumlusu Bekir Özdere tarafından verilen eğitimle 'e-nabız sistemi'nin nasıl kullanılacağı, veri girişinin sanıl yapılacağı anlatıldı.
E NABIZ'I 8 MİLYON İNSAN KULLANIYOR
Birinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce hizmete giren "e-Nabız" kişisel sağlık sisteminde kullanıcı sayısında büyük artış sağlandığını belirtti.
Sağlık kayıtlarına 7 gün 24 saat erişim imkanı sunan ve tüm sağlık kayıtlarının kontrol ve yönetimini bizzat kişinin kendisine bırakan e-Nabız uygulamasında 8 milyon kullanıcıya ulaşıldığını anlatan Birinci, özel ya da kamu tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerinin entegre olduğuna işaret etti.
Gerçek zamanlı veri gönderebildiği sistem sayesinde vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına her zaman erişebildiğini aktaran Birinci, sistemin, kullanıcıların izin vermesi durumunda sağlık personelinin de erişebildiği bir platform olarak hizmet verdiğini anlattı.
Kişisel sağlık sistemi e-Nabız kullanıcılarının, sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm muayene, tetkik ve radyolojik görüntüleme, yazılan reçeteler, ilaçlara ait tüm veriler ve geçirilen operasyonlar hakkındaki bilgilere erişebildiklerini dile getiren Birinci, "Temel amacımız, kişinin kendi sağlığını yönetebilen, yetkilendiren, hangi hekimle ne kadar veri paylaşması gerektiğine karar veren bir model oluşturmak. Dünyada bu kadar kapsamlı, yetki seviyesi yüksek başka hiçbir uygulama yok. Vatandaşın kendi sağlığını rahat yönetmesini sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
e-Nabız sistemine kamu hastanelerinden yüzde yüze yakın veri akışı sağlandığını ifade eden Birinci, özel ve üniversite hastanelerindeki veri akışını da hızlandırdıklarını vurguladı.
"e-NABIZ'A NASIL GİRRİŞ YAPILIR?"
Müsteşar Yardımcısı Birinci, vatandaşların kişisel sağlık sistemini çok hızlı bir şekilde kullanmaya başladığını belirterek, e-Devlet şifresi ile aktif olarak sisteme giriş yapılabileceğini, ayrıca aile hekimliklerinden de geçici şifre temin edilebileceğini söyledi.
Birinci, sağlıktaki memnuniyet oranlarını da e-Nabız üzerinden değerlendirdiklerini belirterek, "Sağlıktaki memnuniyet oranlarını da bu sayede ölçmüş oluyoruz. Vatandaşlar sağlık kuruluşlarıyla ilgili bütün memnuniyetlerini sistem üzerinden değerlendirebilirler. Muayene eden hekim ve sağlık kuruluşunun temizliğine kadar her türlü durumu ölçme şansına sahip oluyoruz. Sistem üzerinden aynı zamanda kan bağışı ve organ bağışı konusunda da çok ciddi talepler alıyoruz. Bizim insanımız çok fedakar. Organ ve kemik iliği bağış bildirimlerimiz de çok iyi düzeyde. Şu ana kadar 1 milyon 200 bin kişi organ bağışlamak için bildirim yaptı." diye konuştu.