e-devlet online hizmetlerine soy ağacı sorgulama yani alt-üst soy bilgisi sorgulama hizmetini de ekledi. Bugün (8 Şubat 2018) itibari hizmete açılan soy ağacı sorgulama büyük ilgi görünce e devlet sistemi tıkandı. Hizmetin açıldığını duyan vatandaş soy ağacı bilgilerini öğrenmek için e devlete akın edince sistem yoğunluktan çalışamaz hale geldi. Peki e devletten soy ağacı sorgulama nasıl yapılır? Alt üst soy bilgisi e devlet üzerinden nasıl öğrenilir. Ayrıntılar haberimizde...
Vatandaşlar e devlete kullanıcı adı ve şifre girerek giriş yapıyor. Bu nedenel e devlet şifresi olması zorunlu. e-devlete yapılan girişin ardından alt-üst soy bilgisi edinmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü altyapısı üzerinden bilgi sağlanacak. Sisteme girebilen vatandaşlar “belge oluştur” diyerek geçmiş yıllara ait soy bilgilerini görebiliyorlar.
E-DEVLETTE SOY BİLGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?
Alt-üst soy bilgisi sorgulama işlemi e-devlet'e TC numarasıyla giriş yapıldıktan sonra ilgili yere tıklayarak sisteme giriş sağlanıyor.
Sistem yoğun ilgi nedeniyle şu anda kullanımı zor durumda bulunuyor. Alt-üst soy bilgisi edinmek ve sisteme gitmek için tıkayınız.
e-devlet soy ağacı sorgulama işlemini yaparken ekrandaki görüntüde işlemin tamamlanmasını bekleyin. Sistemden çıkmayın. Soy ağacınız ekrana gelecektir.
e-devlet soy ağacı yani 'alt-üst soy bilgisi sorgulama' hizmeti açıldı. Peki e devlet soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır? Alt üst soy bilgisi e devletten nasıl öğrenilir? Bu sorulara cevap bulmak isteyen vatandaşlar e devlet sisteminin kilitlenmesine neden oldu. Haberimizden bugün devreye giren soy ağacı sorgulama işlemlerini öğrenebilirsiniz. İşte açıldığı ilk günden büyük ilgi gören sistemle ilgili detaylar...
E-DEVLET NEDİR?
e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.
e-Devlet projesi, en geniş anlamıyla daha iyi bir devlet yapısının oluşturulmasını amaçlar, yani e-Devlet, “e”den çok, “devlet”e odaklanmaktadır. e-Devleti oluşturan temel unsurlar, e-Şirket, e-Kurumdur e-Vatandaş. Her biri kendi içerisinde “e” olgusunu gerçekleştirmeye uğraşacak ve birbirinden etkilenerek güçlenip gelişecek ve giderek e-devlet oluşacaktır. e-Devlet’in sunacağı temel hizmetlerin yönü üç grupta toplanabilir.
NEDEN E-DEVLET?
Küreselleşmenin hızla ilerlediği ve ekonomik anlamda sınırların ortadan kalktığı bir dünyada, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, Türkiye ile diğer gelişmiş ülkeler arasındaki açığı artırmaktadır. Türkiye’nin bu açığı kapatabilmesi ve Bilgi Toplumuna ulaşabilmesi için devletin, gelişmiş teknolojiyi kullanması ve yeni bir yapılanmaya gitmesi gerekmektedir. Bu yapılanma modeli, e-Devlet olarak belirtilmektedir. e-Devlet ile amaçlananlar;
Devletin Şeffaflaşması,
Devletin hızlı ve etkin bir şekilde işleyişinin sağlanması,
Her düzeyde vatandaşın yönetime katılımının sağlanması,
Kurumlar arası bilgi alışverişinin sağlanarak iş ve veri yinelemesinin önlenmesi,
Kamunun hizmet verdiği vatandaşların yaşamalarının kolaylaştırılması,
Karar vericilerin bilgiye dayalı karar verme süreçlerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması olarak özetlenebilir.
Bunların gerçekleşmesi durumunda sağlanacak yararlar şunlardır;
Zamandan kazanç sağlanacaktır,
Maliyetler düşecek ve verimlilik artacaktır,
Memnuniyet artacaktır,
Ekonomik gelişim desteklenecektir,
Hayat kalitesi artacaktır,
Bireysel katılım artacaktır,
Kağıt bağımlılığı ve kullanımı azalacaktır,
Kamu ile olan işlemler için vatandaşın talep ettiği bilgilere bir noktadan ve doğru şekilde ulaşılacaktır. Böylece insan yanlışları en aza indirilecektir.
Bilgi ve iletişim teknolojileri ilk kurma maliyeti yüksek olmasına karşın zaman boyutundaki toplam sahip olma maliyetinin düşmesi, verilecek olan hizmetin daha hızlı sunulması, işletme giderlerinin azalması, doğru bilgiye ulaşım vb. olumluluklar hizmetin elektronik olarak sunumu için bir neden olacaktır.
Hem kamu hem de vatandaş için karar almada kolaylık ve hız sağlanacaktır.
Vatandaşın talebi ön plana çıkacaktır.
Vatandaş ile devlet arasındaki ilişki gelişecek, güven ortamı oluşarak kuvvetlenecektir.
Vatandaşın kamu ile işlerinde kısa sürede doğru bilgiye ulaşımı karşısında kamuya güveni artacaktır.
e devlette bütün bu hizmetlere ek olarak e devlet soy ağacı sorgulama da hizmete açıldı. Vatandaşlar merak ettikleri soy ağacını artık e devletten de öğrenebilecek. Hizmetin açılmasıyal birlikte en çok sorulan soru e devlet soy ağacı nasıl sorgulanır oldu. Vatandaşlar e devlet kilitlenince internette bu sorunun cevabını aradı.
2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN KAYDI AÇIK HALE GETİRİLDİ
AA muhabirinin İçişleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun mülga 33'üncü maddesi ve Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğini 69'uncu maddesi uyarınca uzun süre işlem görmeyen ve ölü olması muhtemel kayıtlar, Genel Müdürlüğün 3 Ağustos 2016 tarihli ve 73999 sayılı ve 19 Ekim 2016 tarihli ve 96395 sayılı olurlarına istinaden kapatıldı.
7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 8'inci maddesi gereğince 5490 sayılı Kanun'un 33'üncü maddesine eklenen ikinci fıkra ile "Merkezi veri tabanında yer alan kayıtlara göre uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibarıyla ölü olması muhtemel kişiler Genel Müdürlük tarafından tespit edilir. Tespit edilen kayıtların araştırılması mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerine yaptırılır. Araştırma sonucu ölü oldukları tespit edilenlerin ölümleri tescil edilir." hükmü getirildi.
Genel Müdürlüğün 27 Kasım 2017 tarihli ve 131449 sayılı oluruyla ölüm araştırması nedeniyle kapatılan 2 milyon 273 bin 946 kişinin kaydı, bu nedenle açık hale getirildi. Açılan bu kayıtların ölümüne dair resmi bir belge ibraz edilmesi halinde ibraz edilen belgeye göre, resmi bir belge ibraz edilememesi halinde ise mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerince yaptırılacak ölüm araştırmasının sonucuna göre ölümün işlenmesi mümkün olabilecek.
AY VE GÜN BİLGİSİ TAMAMLANDI
Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 39'uncu maddesinde "Genel Müdürlük, nüfus kayıtlarına göre vatandaşların Hicri veya Rumi tarihle yazılmış nüfus olaylarının tarihlerini miladi yıla çevirerek aile kütüklerine geçirmeye, doğum tarihlerinin ay ve günü belli olmayanların da eksikliklerini tamamlamaya yetkilidir. Doğum tarihlerinde doğum yılı yazılıp, doğum ayı ve günü yazılmamış olanların yaşlarının hesaplanmasında doğduğu yılın temmuz ayının birinci günü, ayı yazılıp da günü belli olmayanlar için de o ayın birinci günü başlangıç olarak alınır." hükmü yer alıyor.
Genel Müdürlüğün 2 Kasım 2012 tarihli ve 121166 sayılı oluruna istinaden doğum tarihlerinde ay veya gün bulunmayan kayıtlarda ay ve gün bilgisi tamamlandı.