Merkez Bankası'nın kripto para ile ilgili yaptığı düzenleme hakkında konuşan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, kripto paraların devlet ödeme sisteminin dışında tutulmasının son derece yerinde bir karar olduğunu söyledi.
Yılmaz, ulusal devletin en önemli görevinin kara para aklanması, terörün finansmanın önlenmesi ve vergi kaybının önüne geçmek olduğuna dikkat çekerek "Merkez Bankası bu konuda üzerine düşen görevi yapmıştır" diye konuştu.
"VAKİT KAYBETMEDEN YAPILMASI LAZIM"
Yılmaz, kripto varlıkların denetim ve düzenleme mekanizmasına tabi olmaması nedeniyle, yasa dışı faaliyette kullanım alanlarına sahip olduğunu belirterek, özellikle vergi kaybı konusunda devlete verdiği ciddi zararlar nedeniyle Merkez Bankası tarafından böyle bir düzenlemeye gerek duyulmuş olabileceğini söyledi.
Dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından kripto varlıkların kara para aklaması ve terörün finansmanı gibi yasa dışı kullanım alanları olduğuna dair açıklamalar yapıldığının altını çizen Yılmaz "Merkez Bankası dışında hükümet de kripto paraların kullanımı ve takibi konusunda gereken yasal düzenlemeleri vakit kaybetmeden yapması gerekir" diye konuştu.
"VERGİ KAYBI ÖNLENMELİ"
Yılmaz, şöyle devam etti: "Kripto paralarla ilgili olarak ulusal devletin üzerinde durması gereken en önemli şey bu varlıklarla yapılan işlemlerden vergi toplanıp, toplanamayacağı. Mevcut sistemde vergi toplanması son derece zor görülüyor, yeni yönetmelikle Merkez Bankası’nın terörün finansmanı, kara para aklanması gibi yasa dışı faaliyetlerin yanı sıra, vergi ödemesi yapılmamasının önüne geçilmeye çalışıldığı izlenimi ediniliyor."
NE OLMUŞTU?
Merkez Bankası, kripto varlıkların barındırdığı önemli risklere dikkat çekilerek önemli bir düzenleme yapmıştı:
"Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.
Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir."