KARAR DIŞ HABERLER
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’de yeni tip koronavirüs salgını sonrası şehirler adeta boşaldı. Hayatın durma noktasına geldiği ülkede havaalanlarında yolcu yok, sadece marketler ve eczaneler açık. Marketlerde de paketli gıdalar hariç birçok şey tükenmiş durumda. Caddelerde tek tük taşıta rastlanırken insanlar birbirine selam vermeye bile çekiniyor.
Vuhan kentinde ortaya çıkan koranavirüs (2019-nCoV) nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 106’ya çıktı. Virüsün hızla yayılmasının sebebi uzmanlar tarafından şöyle açıklanıyor: “Koronavirüsler , küçük zarflı birer RNA virüsleridir. Çok sayıda alt grubu bulunan bu virüsler, zarflı yapıları sayesinde kolay bulaşıp kolay ölmedikleri için salgınlara sebep olabilir.” Tibet Özerk Bölgesi hariç ülke genelinde etkili olan 2019-nCoV salgını yüzünden virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı ise 976’sının durumu ağır olmak üzere 4 bin 515’i buldu. Çin anakarası dışında ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 8, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 7, Tayvan’da ise 5 kişide virüs tespit edildi. Yeni tip koronavirüs ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık’ta tespit edilmişti.
Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı. Virüsün kısa sürede diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durduruldu. Bu kentler Çin basınında “mühürlenen şehirler” olarak ifade ediliyor. Buralarda yaşayan toplam nüfus 60 milyonu geçiyor. Salgının patlak vermesinden sonra Vuhan kentine biri bin, diğeri bin 500 yataklı iki hastane yapılacağı ve hastanelerin iki hafta içinde tamamlanacağı açıklanmıştı. Virüsün hızla yayılması nedeniyle Hubey eyaletinin yakınlarındaki Guandong ve Ciangşi eyaletlerinde de maske takmanın zorunlu hale getirildiği açıklanmıştı.
ÇİNLİLERE KAPILAR KAPANIYOR
Koronavirüs salgını sonrası birçok ülke Çin vatandaşlarına sınırlarını kapatıyor. Güney Kore’de yarım milyondan fazla kişi, Çin’den gelenlerin ülkeye girişinin geçici yasaklanmasını talep ediyor. Kampanya şu ana kadar 540 binden fazla kişi imza atarken, desteğin artması için sosyal medya aracılığıyla paylaşımlar yapılıyor. Avustralya’nın Yeni Güney Galler eyaletinde Çin’den dönen öğrencilerden salgınının yayılmasına karşı önlem olarak iki hafta evde kalmaları istendi. Filipinler, Çinli turistlere sınırda vize hizmetini geçici durduracağını duyurdu. Tayland’da, yeni tip koronavirüse (2019-nVoC) rastlanan kişi sayısı 14’e yükseldi.
TAHLİYE SEFERBERLİĞİ
Birçok ülke Çin’deki vatandaşlarını tahliye etmeye çalışıyor. Fransa salgının ortaya çıktığı Vuhan’daki vatandaşlarını tahliye için bugün uçak kaldıracak. Japonya ve Güney Kore de bu hafta charter uçakları gönderecek. Kazakistan 98 Kazak öğrencinin Vuhan’dan ayrılmasına izin verilmesini talep etti. Fas da çoğu öğrenci 100 vatandaşını tahliye etmeye çalışıyor. İspanya ve ABD Vuhan’dan diplomatik çalışanlarını çıkarmaya hazırlanıyor. İngiltere vatandaşlarını çıkarmak için görüşmelere başladığını duyurdu. Hindistan, Kanada ve Rusya da hazırlıklarını sürdürüyor.
DSÖ: RİSK SEVİYESİNDE HATA YAPTIK
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de başlayan koronavirüs ile ilgili ölümcül salgının uluslararası riskini değerlendirmekte “hata” yaptıklarını açıkladı. DSÖ yetkilileri bir önceki raporlarda “hata” yaptıklarını ve söz konusu ölümcül salgının uluslararası alandaki aciliyetinin “yüksek” olduğunu belirtti. Bu düzeltmenin uluslararası kamu sağlığı açısından “acil durum ilanı” anlamına gelmeyeceği de vurgulandı. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping dün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus ile Pekin’de bir araya geldi. Jinping’in DSÖ başkanına “şeytani” virüse karşı savaşı kazanacaklarından emin olduklarını söylediği kaydedildi. DSÖ sözcüsünün açıklamasına göre Çin lideri ve Ghebreyesus Çinli ve yabancıları virüsten etkilenen bölgelerde noruma yollarını ve tahliye operasyonları konularını tartıştı. DSÖ geçen hafta küresel çapta bir acil durum ilan etmekten kaçınmıştı. (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgınla mücadelede Çin’e güvendiklerini belirtti.
ALMANYA'YA ULAŞTI
Çin dışında başka ülkede virüs yüzünden hayatını kaybeden olmadı ancak virüsün Almanya’ya da ulaştığı kaydedildi. Almanya’da ilk vaka Bavyera eyaletinde Starnberg bölgesinden bir kişide saptandı. Şu ana kadar diğer ülkelerde tespit edilen vakalar şöyle:
14 vaka: Tayland
7 vaka: Singapur
6 vaka: Japonya
5 vaka: ABD, Avustralya, Tayvan
4 vaka: Malezya, Güney Kore, Japonya
3 vaka: Fransa
2 vaka: Vietnam
1 vaka: Nepal, Kanada, Kamboçya, Sri Lanka, Almanya