KARAR/FRANKFURT
Alkol tüketimi ve sağlığa etkileri konusunda dünyanın en kapsamlı araştırması olarak değerlendirilen bilimsel bir çalışmaya göre alkol ilk yudumdan itibaren zararlı ve dünya genelindeki ölüm vakalarında tahmin edilenden daha büyük etkisi var. Lancet isimli uzmanlık dergisinde GBD Alcohol Collaboratos 2018 ismiyle yayınlanan araştırma için dünya genelinde alkol tüketimine dair yapılan 694 araştırma ve alkolün sağlığa etkilerini irdeleyen 592 araştırma değerlendirildi. Dünyanın en kapsamlı alkol araştırması olarak nitelendirilen bu çalışmada 28 milyon insanın verileri değerlendirildi.
'YANLIŞ ALGI' YANLIŞ ÇIKTI
Araştırmadaki ilginç sonuçlardan birisi, bazı araştırmalarda iddia edildiği gibi az tüketilen alkolün sağlığa fayda sağlayacağı yönündeki yanlış algı. Araştırmada çok az alkol tüketiminin bile sağlığa zararlı olduğu açıklanırken, 'her gün bir bardak şarap sağlığa katkı sağlar' algısının tamamen yanlış olduğu vurgulandı.Veriler, alkolün dünya genelindeki en önemli sağlık risklerinden birisi olduğunu ortaya koyuyor.
HASTALIKLARIN DOĞRUDAN NEDENİ
Alkol insanların erken ölmesine ya da engelli hale gelmesine neden olan sigara ve yüksek tansiyon gibi kriterler arasında da ön sıralarda bulunuyor. Alkol kanser, siroz, yüksek tansiyon, tüberküloz gibi hastalıklara zemin hazırlıyor. Tabi araba kazaları da alkolün ölüme sebebiyet veren etkilerinden birisi. Uzmanlar araştırmalarda en sık karılaşılan 23 hastalığı inceledi. Buna göre hiç alkol kullanmayanlar arasında her yüz bin kişiden 914 kişi bu hastalıklara yakalanıyor. Günde ortalama bir bira ya da bir bardak şarap içen her yüz bin kişiden ise 918’i aynı hastalıklara yakalanıyor. İki bardak içenlerde bu rakam 997’ye çıkıyor. Daha fazla içenlerde ise sayı 1252’ye ulaşıyor.
Araştırma sonucuna göre dünya genelindeki ölümlerde alkol, kadınlar arasında yüzde 2.2 oranında erkekler arasında ise yüzde 6.8 oranında birinci neden. Alkolün en çok tüketildiği 15 ve 49 yaş grubunda ise bu oranlar yüzde 3.8 ile 12,2 olarak tespit edildi. Sonuçlar bir damla alkolun sağladığı faydadan çok sağlığa zarar verdiğini ortaya koyuyor.