1925'de ilk Dünya Tasarruf Günü'nü düzenleyenler, bunun ne hakkında olması gerektiğini gayet açık bir şekilde akıllarında tutmuşlardı. Tasarruf, hem halkın hem de ülkenin olgunluğunun bir ifadesi olarak görülüyordu.
DÜNYA TASARRUF GÜNÜ NEDİR?
31 Ekim, 1924'te Milano'da düzenlenen ilk Uluslararası Tasarruf Kongresi'nin sonunda Dünya Tasarruf Günü ilan edildi. Tasarruf Kongresi kararlarında, 'Dünya Tasarruf Günü'nün tüm dünyada tasarrufların teşvikine ayrılan bir gün olması gerektiğine karar verildi. Tasarruf bankaları tasarrufları teşvik etme çabalarında okulların, din adamlarının yanı sıra kültür, spor, meslek ve kadın derneklerinin de desteğiyle çalıştı.
Elbette Dünya Tasarruf Günü fikri yoktan doğmadı. Daha yüksek bir yaşam standardı elde etmek ve ekonomiyi güvence altına almak için para biriktirme fikrine adanmış bazı gün örnekleri vardı. İspanya'da veya Amerika Birleşik Devletleri'nde 1921'de ilk ulusal tasarruf gününün kutlandığı günler vardı. Almanya gibi diğer ülkelerde, halkların tasarruflara olan güveninin yeniden sağlanması gerekiyordu, çünkü birçok insan 1923 Alman para reformunda her şeylerine yakın kaybettikleri için tasarruf etmeyi düşünmemişti.
Dünya Tasarruf Günü kutlamaları çeşitli biçimlerde gerçekleşti: Posterler, konferanslar, broşürler, broşürler, basın makaleleri, koro şarkıları, yayıncılık, eğitim ve propaganda filmleri gibi…
DÜNYA TASARRUF GÜNÜ İLAHİSİ BESTELENDİ
1928'de Gino Valori ve Giuseppe Pietri tarafından bir Thrift İlahisi bile bestelendi. Hymn of Thrift'in sonraki baskıları için, sırasıyla Belçika, İngiltere, Avusturya, Polonya, Çekoslovakya, Fransa, İspanya ve son olarak Almanya'ya önerildi.
EĞİTİM BİLEŞENİ
Okullarda tasarrufların teşvikine de özel ilgi gösterilmiş ve okullarda çeşitli tasarruf kampanyaları düzenlenmiştir. Tasarruf haftasında çocukları “Tasarruf” un erdemleri konusunda eğitmek için özel kurslar düzenlendi. Okullarda para kutuları ve tasarruf bankası hesap cüzdanları dağıtıldı. Genel olarak, Dünya Tasarruf Günü'nün tanıtılması, okul tasarruflarının artmasında açık bir etkiye sahipti.
Dünya Tasarruf Günü başlangıçta kısmen de olsa bir eğitim faaliyetiydi. 1928'de WSBI kurtarmanın "her bireyin, her milletin ve tüm insanlığın sivil ilerlemesi için gerekli olan bir erdem ve uygulama" olduğunu belirtti. Buna bağlı olarak, Dünya Tasarruf Bankaları Kongresi, okulları gelecekteki müşterilere öğretme alanında en güvenilir müttefik ilan etti. Tasarruf eğitimi yalnızca “paralarını akıllıca harcamanın ve geleceğin belirsizliklerine ve olumsuzluklarına karşı kendilerini güçlendirmenin yararlılığı ve gerekliliği” değil, aynı zamanda “her şeye karşı gelmek ve bunlarla savaşmakla da ilgilidir.
DÜNYA TASARRUF GÜNÜ GELENEK OLUYOR
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra 1955-1970 yılları arasında Dünya Tasarruf Günü devam etti ve popülaritesinin zirvesine ulaştı. Bazı ülkelerde pratikte gerçek bir gelenek haline geldi. Örneğin Avusturya'da, tasarrufun resmi maskotu olan 'Sparefroh' (kelimenin tam anlamıyla 'Happy Saver') cumhuriyetin başkanından daha yüksek bir marka bilinirliğine ulaştı ve hatta bir sokağa onun adı verildi. 1970'lerde, gençlere yönelik bir eğitim dergisi olan 'Sparefroh-Journal' 400.000 kopya tirajına ulaştı.
Günümüzde çoğu insanın para biriktirdiği gelişmiş ülkelerde tasarruf eğitiminin bir başarı olduğu söylenebilir, çünkü pratikte henüz banka hesabı olmayan hiç kimse yoktur. Şimdi ilerlenecek alan, en kötü durumda tasarruf hesabı sayısının % 10'u geçmediği gelişmekte olan ülkelerdir.