Birleşmiş Milletlerin (BM) düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 60'a yakın devlet ve hükümet başkanının katılımıyla, küresel insani yardım sisteminin masaya yatırılacağı zirveye katılmak üzere İstanbul Kongre Merkezine geldi.
LİDERLER BULUŞTU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer ülkelerin liderleri, zirvenin ilk programı olan kahvaltılı liderler oturumunda buluştu.
Basına kapalı gerçekleştirilen oturumun ardından Erdoğan ile konuk liderler ve hükümet temsilcileri aile fotoğrafı çektirdi.
Erdoğan’ın aile fotoğrafı için salona girmesi gecikince, yerlerini almış olan liderler fotoğraf için beş dakika kadar hazır beklemek zorunda kaldı. Fotoğrafta ayrıca Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelashvili, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Mustafa Sarraj, Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdülaziz, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Nauru Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Baron Divavesi Waqa, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko yer aldı.
Zirvenin bugünkü bölümünün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın heyet başkanları onuruna vereceği akşam yemeğiyle sona ermesi planlanıyor.
Açılış oturumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Merkel ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon konuşma yaptı.
ERDOĞAN KONUŞMA YAPTI
BUGÜN VE YARIN DEVAM EDECEK
Dünya İnsani Zirvesi, bugün ve yarın, çok sayıda devlet ve hükümet başkanı, bakan ve üst düzey resmi temsilcinin yanı sıra uluslararası sivil toplum ve akademik kuruluşları, medya ve özel sektör temsilcileri ile krizlerden etkilenen toplulukları bir araya getirecek.
Bu arada İstanbul Kongre Merkezi'nde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındığı görüldü.
ERDOĞAN'IN KONUŞMASI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen “Çatışmaları önlemede ve sonlandırmada siyasi liderlik” konulu yuvarlak masa toplantısında konuştu.
“BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN BİR REFORMA TABİ TUTULMASI ACİLİYET ARZ EDİYOR”
Dünyanın adaletli, hızlı, şeffaf ve hesap verilebilirlik ilkesi doğrultusunda çalışan BM Güvenli Konseyi’ne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu savunan Erdoğan, “Güvenlik Konseyi’nin temel işlevinin yerine getirmesini temin edecek bir reforma tabi tutulması aciliyet arz ediyor. Veto hakkının kullanılmasının sınırlandırılması yönündeki girişimleri desteklemeyi sürdüreceğiz” diye konuştu.
"DAHA ADİL BİR YÜK PAYLAŞIMINA GİDİLMESİNİ BEKLİYORUZ"
Türkiye’nin BM verilerine göre “Dünyada en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke” konumunda olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bunun maddi manevi boyutları itibariyle getirdiği yükü iyi biliyorsunuz. Buna rağmen ülkemiz uluslararası toplum adına üstlenmiş olduğu bu ağır sorumlulukta gereken desteği alamamıştır. Biz daha adil bir yük paylaşımına gidilmesini bekliyoruz. Türkiye 140 ülkede kalkınma odaklı insani yardım çalışmasını sürdürüyor. Hem donör, hem de milyonlarca sığınmacıyı barındıran ülke olarak insani yardım sisteminin iki tarafını da iyi anlıyoruz” şeklinde konuştu.
“TERÖR ÖRGÜTLERİNİN MEŞRULAŞTIRMALARINA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKACAĞIZ”
Türkiye’nin uluslararası insan hakları ve mülteci hukukunun uygulanması konusundaki hassasiyetini sürdüreceğini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi; “İhtiyaç sahiplerinin insani yardıma erişebilmesine, insani yardım çalışanlarının güvenli şekilde görevlerini yeri getirmesine yönelik çabaları destekleyeceğiz. Terör örgütlerinin insani yardım sistemini suiistimal ederek kendilerini meşrulaştırmalarına yönelik her adımına şiddetle karşı çıkacağız”
Dünya İnsani Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyor. Ortak önceliklerimize dayalı olarak çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermeliyiz" dedi.
Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde başladı. 60’a yakın devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirvenin açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon yaptı.
“DÜNYADAKİ BÜTÜN İNSANLAR 5 ALANDA KARARLILIK İÇİN BİZE BAKIYORLAR”
Küresel insani eyleme olan önemden bahsederek konuşmasına başlayan Ban Ki-moon, “Küresel insani eyleme bugüne kadar hiç görülmemiş şekilde ihtiyaç var. Ben 4 yıl önce bu zirveyi önerdiğimde insani ihtiyaçların artması ve siyasi iraden azalması nedeniyle söylemiştim. Bugün aciliyet daha da artmıştır. 130 milyon kişi bugün artık yardıma muhtaç hayatta kalmak için. Daha fazla insan evinden uzaklaştı. 2. Dünya savaşının sonunda görmediğimiz kadar insan. Her yıl ihtiyaçlar artıyor. İhtilaftaki taraflarız uygulanan savaş yasaları ihlal ediyorlar. Doğan afetler de daha sık yaşanıyor. BM’nin 21. Yüzyıldaki bir toplantısıdır ve gündemimiz insani gündeme dayanıyor. Bu gündem 150 farklı ülkeden 23 bin kişi ile istişare yapılarak tespit edildi. Dünyadaki bütün insanlar 5 alanda kararlılık için bize bakıyorlar. İhtilafların önlenmesi ve çözümlenmesi. İhtilafların önlenmesi için daha fazlasını yapmalıyız; çünkü insani fonların yüzde 80’ini bu ihtilaflar almakta. Sivillerin korunası çok önemli. Bugüne kadar olmadığı şeklide saldırı altındalar. Bugün uluslararası insan hakları hukuklarını muhafaza etmek zamanı” dedi.
“ARTIK İNSANİ İHTİYAÇLARA SON VERELİM”
“Hiç kimseyi geride bırakmamalıyız” diyen Ban Ki-moon, “2020’de kendi ülkesinde yerinden yurdundan edilmiş insanlara çözüm bulalım ve nihayet mültecilere daha iyi fonlar tahsis edelim. Artık insani ihtiyaçlara son verelim, ortak önceliklerimize dayalı olarak çalışmalı ve kriz içindeki milyonlarca insanın ihtiyacına cevap vermelidir. İnsaniyete yatırım yapmalıyız. Bugün doğrudan yerel insanlara fonlar tahsis edilmelidir. İnsani yardım fonlarındaki uçurumu kapatmalı ve kapsayıcı toplumları istikrar için buna yatırım yapmalıyız” ifadesini kullandı.
“İNSANLARA HAYATTA KALMA İMKANI VERMELİYİZ”
İnsanları hayatta tutmak için bir karara varmalarını gerektiğini söyleyen Ki-moon, “Ekvator’da depremde yüzlerce insan öldü, binlerce kişi Suriye’de bombalandı ve milyonlarca kişi Afrika’da açlıkta öldü. Yaşam topyekün değişiyor. Sevdiklerimizin bir günde kaybediliyor. Çok acı şeklide hastalıklar bütün dünyaya yayılıyor. Çünkü tarım yok ve bugün genç kuşaklar yollarını kaybetmiş hissediyorlar. İnsan hayatı aslında önemsiz gibi geliyor. İşte bugün artık bazı insanlar için para, şöhret güç çok önemli olabilir ama biz adaleti ve umudu temsil ediyoruz. Ortak bir gelecek mimarisi yapmaya çalışıyoruz. Biz tek bir insanlığız ve ortak sorumlulukları paylaşmaktayız. Şu saniyede bir karara varalım. Sadece insanları hayatta tutmak için değil, insanlara hayatta kalmak ve onur içinde yaşama imkanı da vermeliyiz” diye konuştu.