Wagner'in yeni lideri Putin'e oldukça yakın: 'Ürkütücü bir karakter' olarak biliniyor

Rus paralı asker grubu olan ve geçtiğimiz aylarda ayaklanma çıkaran Wagner'in lider ismi Prigojin'in de içinde bulunduğu uçak, geçtiğimiz gün Moskova yakınlarında düştü. Olayın sıcaklığının yatışmasıyla birlikte Wagner'in yeni liderinin ismi de şekillendi. Wagner'de tek lider kalan isim Putin'e yakınlığı ile bilinen Andrey Troşev oldu.

Haziran ayında Rusya'ya karşı bir ayaklanma başlatan ve bundan bir gün sonra geri adım atan Rusya'nın paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin, geçtiğimiz gün Moskova yakınlarında özel jetinin düşmesi sebebiyle hayatını kaybetti.

Bu durum dünyanın yeni gündemi olurken düşen uçaktaki diğer dokuz isim de merak konusuydu. Uçakta Prigojin ile birlikte üç kişilik mürettebatın dışında; Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Dmitriy Utkin, Nikolay Matuseev ve Yevgeniy Prigojin isimleri de bulunuyordu.

Uçağın düşmesinin ardından bir diğer merak konusuysa Wagenr'in yeni liderinin kim olacağı.

YAŞAYAN TEK LİDER KALDI

Haber Global'den Emre Öztürk'ün haberine göre; Rusya'da gerçekleşen uçak kazasında ölenlerin arasında olan Utkin yalnızca Wagner içinde değil Rusya ordusunun sağcı kanadı içinde de en etkin liderlerin başında gelmekteydi. Paralı şirket adını Utkin'in orduda görev yaparken kullandığı “Wagner” kod isminden almakta. “Kuralsız”, “Nazi sempatizanı” ve “savaş suçlusu” olarak anılan Utkin'in de şüpheli kazada hayatını kaybetmesinin ardından Wagner'de tek lider kaldığı da ifade ediliyor.

SURİYE'DE TROŞEV YAPILANDIRDI

Wagner'in St. Petersburg'daki idari kadrosunun da başında olan tek lider konumundaki 61 yaşındaki Andrey Troşev ülkesinde son derece iyi tanınan eski bir komutan. Albay rütbesiyle ordudan emekli olan Troşev daha önce KGB'de üst düzey görevli olarak çalıştı. Afganistan ve Çeçenistan savaşlarında komutan olarak görev alan Troşev Wagner'in Suriye iç savaşındaki yapılanmasını da kuran isim olarak biliniyor.

Andrey Troşev

EN ÇOK AMBARGO UYGULANAN İSİM

Troşev diğer yandan Batı ülkeleri tarafından kendisine en çok ambargo uygulanan isim durumunda. Troşev'in cephede ise “ürkütücü bir karakter” olduğu ifade ediliyor. Ukrayna'dan ayrılarak kurulan ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin geçtiğimiz ay Evgeni Prigojin aracılığıyla “cephede Troşev ile tanıştıklarını” açıklamıştı. Girkin, Troşev'in karakteri ve yöntemlerinin “kendisini ürküttüğü için” bir daha görüşmediklerini de ifade etmişti. Troşev'in geçmişten gelen askeri kariyeri ve idari kadrolardaki saygınlığı dolayısıyla Wagner içinde gerek Kremlin gerekse de Rusya Genelkurmay Başkanlığı tarafından desteklenen tek isim olduğu da geçtiğimiz ay uluslararası basın tarafından dile getirilmişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

ABD istihbaratından çarpıcı iddia: Prigojin'in uçağını böyle düşürdüler
Wagner lideri Prigojin için Rostov’da anma töreni düzenlendi
Prigojin'in ölümü sonrası Wagner askerlerinden gözdağı: Başlıyoruz, hazır olun

Dünya Haberleri