Dünya kamuoyunda en dikkat çeken konularından birisi de Çin'deki Uygurların statüsü. Soykırım iddiaları altında ülkelerinden kaçan Uygurlar, şüphelere rağmen ülkelerine deport edilmekten de kurtulamıyor.
Uyghur Human Rights Project adlı Twitter hesabının paylaşımını Twitter hesabından alıntılayan Ekonomist Timur Kuran, duruma tepki gösterdi. Haritada İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri ülkelerin öne çıkması ve bu ülkeler arasında Türkiye'nin öne çıkması dikkat çekti.
397 UYGUR SINIR DIŞI EDİLMİŞ
Söz konusu haritada en çok sınır dışı olayının yaşandığı ülke olarak Tayland görülürken, bu ülkede toplam 425 olay kaydedilmiş. Tayland'dan sonra ise listede ikinci sırada Türkiye'nin yer alması dikkat çekti. Haritadaki bilgilere göre Türkiye'de tam 397 sınır dışı olayı gerçekleşti.
"YÜZYILIN EN BÜYÜK İNSANLIK SUÇU"
Çin'in Uygurlara yönelik işlediği politika kimi çevrelerce 'yüzyılın en büyük insanlık suçu' olarak gösterilirken Çin rejimi iddiaları kesinlikle reddediyor. Toplama kamplarına gönderilen yüzbinlerce Uygur'un 'rehabilite' edildiğini ileri süren rejim, bu durumun soykırım olmadığını vurguluyor.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) de Uygurlara yönelik raporu açıklamak için geç kalmakla suçlanıyor. Çin Halk Cumhuriyeti ile teması sürdürme yoluna giden BM yönetimine Uygur temsilciler tepki gösteriyor.
Uygur hareketinin önde gelen isimlerinden Ruşen Abbas, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’i şiddetle kınadığını ve Doğu Türkistan'a yapacağı ziyareti iptal etmesi gerektiğini söylemişti.
"BU NE VİCDANSIZLIK"
Haritaya tepki gösteren Kuran, paylaşımına şu notu ekledi:
"1997-2021 döneminde zulümden kaçan Uygur Türklerini Çin’e iade eden ülkeler listesinde ilk dört: Pakistan, Mısır, Malezya ve Türkiye. Dördü de İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi. Bu ne vicdansızlık? Utanmamak mümkün değil."
İşte Kuran'ın o tweeti: