Uygurlar aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede Volkswagen'i protesto etti. Yaptıkları açıklamada Çin'in Doğu Türkistan'daki insanlık dışı muamelelerine karşı Volkswagen'i bu bölgede gerçekleştirdiği üretimi durdurmaya çağırdı.
Açıklamada Bundestag (Alman Federal Meclisi)'in bilimsel servisinin bölgedeki Çin hükümetinin akılalmaz politikalarını soykırım olarak değerlendirdiği belirtilerek "Volkswagen gibi bölgede faaliyet gösteren Alman şirketlerinin, Çinli tedarikçilerle olan ticari ilişkileri sonucu bölgedeki zorla çalıştırma ve diğer insan hakları ihlallerine ortak olmaktadır. Bu sebepten VW’in bölgedeki faaliyetlerine son vererek, evrensel insan hakları ilkelerinin korunması ve sağlanması konusunda duyarlı olmalarını talep ediyoruz" denildi.
"Soykırım bölgesinde üretim olmaz" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Volkswagen AG, Urumçi/Doğu Türkistan bölgesinde bir fabrika işletmektedir. Bu bölgede, Çin hükümeti
tarafından Türki halklara karşı ırkçı bir asimilasyon politikası yürütülüyor. Bundestag (Alman Federal
Meclisi)'in bilimsel servisi, bölgedeki toplama kampları, zorla çalıştırma, zorla kürtaj, kısırlaştırma, kültürel mirasların imhası ve aileleri bölme politikalarını soykırım olarak tanımlamaktadır. Volkswagen gibi bölgede faaliyet gösteren Alman şirketlerinin, Çinli tedarikçilerle olan ticari ilişkileri sonucu bölgedeki zorla çalıştırma ve diğer insan hakları ihlallerine ortak olmaktadır. Bu sebepten VW’in bölgedeki faaliyetlerine son vererek, evrensel insan hakları ilkelerinin korunması ve sağlanması konusunda duyarlı olmalarını talep ediyoruz."