Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, seçim öncesi verdiği önemli vaatlerden biri olan 'demokrasi önderliğini tekrar ele alıp dünyada otoriterlikle mücadele etme' sözünün ilk adımını Demokrasi Zirvesi düzenleyerek atıyor.
Demokrasi Zirvesi'nde liderlerin, otoriter hükümetlerin baskılarına karşı internetin erişilebilir olmasını, veri güvenliği, siber güvenlik ve teknoloji platformlarına yönelik regülasyon konusunda iş birliği yapma gibi konuların da ele alınması bekleniyor.
9-10 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan zirveye katılacak ülkeler ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. 110 ülkenin yer aldığı resmi katılımcılar listesi ise tartışma yarattı.
TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ
ABD'nin NATO müttefiklerinden olan Türkiye zirveye davet edilmezken, geçmişte 'insan hakları umurumda değil' diyen Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ve otoriterlikle suçlanan Hindistan lideri Narendra Modi'nni katılımcı ülkeler arasında olması dikkat çekti.
RESMİ DAVETLİ LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN
Asya'da Japonya ve Güney Kore gibi müttefik ülkeler davet edilirken Tayland ve Vietnam gibi ülkeler davet edilmedi. Orta Doğu'dan ise sınırlı sayıda ülke davet edildi. İsrail ve Irak davetli listesinde yer aldı fakat Mısır'da davet edilmedi.
'ŞÜPHE UYANDIRICI BİR ADIM'
Euronews'in aktardığına göre; insan hakları grupları Biden'ın dış politikada özgürlükler ve insan haklarının ajandanın üst sıralarına almasını desteklese de sorunlu insan hakları karnesi olan ülkelerin davet edilmesini şüphe uyarıcı bir adım olarak niteledi.