Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in Güney Amerika ziyaretlerini ABD üzerinden gerçekleştirirken Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinden sonra, Tayvan’ı kendi toprağı olarak gören Çin’in yaptırımları gecikmedi.
Yaptırımlar, Tayvan'ın ABD'deki fiili büyükelçisi Hsiao Bi-khim, Ronald Reagan Vakfı ve Tsai'yi New York'ta ağırlayarak kendisine ödül veren Hudson Enstitüsü'nü hedef aldı.
Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, yaptırımlar hedeflerin ve aile üyelerinin anakara, Hong Kong ve Makao'ya girmesini yasaklıyor. Ayrıca, yatırımcıların ve hedeflerle ilgili firmaların Çin’deki kuruluşlar ve kişilerle işbirliği yapmasını yasaklıyor.
YAPTIRIMLARIN İLK PERDESİ
Geçen yıl ağustos ayında Çin, o zamanki ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı ziyaretin ardından "bağımsızlık fanatikleri" olmakla suçladığı Hsiao da dahil olmak üzere yedi Tayvanlı yetkili ve milletvekiline yaptırım uygulamıştı.
‘AYRILIKÇI FAALİYETLERE PLATFORM’ SUÇLAMASI
Pekin, Tayvan'ı gerekirse zorla "yeniden birleştirilecek" Çin toprağı olarak görüyor. Tsai, Tayvan'ın egemen bir ulus olduğunu ve geleceğine halkının karar vereceğini belirtirken, Çin'in Tayvan Ofisi, ABD kurumlarını ve yöneticilerini "Tsai Ing-wen'in ayrılıkçı faaliyetlerine girişmesi için bir platform ve kolaylık sağlamakla" suçladı.