ABD’nin saygın medya kuruluşlarından Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in arabuluculuk çabalarına rağmen kısa bir süre içinde Ukrayna’ya büyük çaplı bir taarruz başlatacağını açıkladı. Haberde, “Putin, kayıplar devam ederken Ukrayna’da yeni bir saldırı planlıyor” denilirken, çatışmaların uzun bir süre daha devam etmesinden endişe edildiği kaydedildi. Rusya’nın Ukrayna’dan bazı toprakların kontrolünü almak istediği belirtilirken, “Kremlin’e yakın kaynaklar yeni taarruzun Şubat ya da Mart ayında gerçekleşebileceğini söyledi. Kaynaklar ilkbaharda yeni bir seferberlik kararının alınabileceğini belirtti” ifadesine yer verildi.
Putin’in uzun soluklu bir savaşa hazırlandığı kaydedilirken, Rusya’nın yeni saldırısının Kiev’in ABD ve Avrupa’dan silah, tank ve mühimmat desteği almadan önce saldırmayı planladığı da belirtildi. Öte yandan Kremlin tarafından kurulan Uluslararası İlişkiler Konseyi’nin başkanı Andrei Kortunov da bir açıklama yaptı. Bloomberg’e konuşan Kortunov, “Eğer bir şey değişmezse Birinci Dünya Savaşı gibi savaşın yıllar sürdüğü bir durum yaşanabilir. Her iki taraf da zamanın kendi yanlarında olduğunu düşünüyor.
Putin, Batı ya da Ukrayna’nın eninde sonunda yorulacağından emin” dedi. Diğer yandan, ABD Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD’nin elinde stok fazlası tank bulunmadığını, Ukrayna için yeni tanklar alınacağını ve bu nedenle M1 Abrams tanklarının Ukrayna’ya sevk edilmesinin aylar alacağını söyledi. ABD yönetimi, Almanya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 tankları verme konusundaki kaygılarını gidermek üzere M1 Abrams tankları göndereceğini duyurmuş ancak bu tankların en erken ne zaman Ukrayna’ya gideceği merak konusu olmuştu.
Günlük basın toplantısında “ABD’nin M1 Abrams eksikliği mı var? Bunları, savaşa en kısa sürede sürmek için neden ABD envanterinden tedarik etmediniz de satın alma yoluna gittiniz? Bu şekilde tedarik etmeniz tankların bir yıldan önce gönderilememesi anlamına gelmiyor mu?” sorusuna Pentagon Sözcü Yardımcısı Signh, “ABD’nin elinde stok fazlası tank yok, bu yüzden M1 Abrams tanklarının Ukrayna’ya tedariki aylar alacak.” yanıtını verdi.
Tankların, Ukrayna Güvenlik Yardımı Fonundan (USAI) sağlanacak para ile satın alınacağını belirten Singh, bu tanklar için eğitim, bakım ve idame süreçlerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların da devam ettiğini dile getirdi. ABD yönetiminin, Abrams tanklarını “uzun vadeli bir taahhüt” olarak tanımlaması ve ordu envanterinden ziyade satın alma yoluna gitmesinin arkasında Ukrayna’ya tank gönderme sürecini mümkün olduğunca uzatma çabası olduğu yorumları yapılıyor. Almanya’nın ABD’den önce Ukrayna’ya tank tedarik etmekte isteksiz olması ve Alman yapımı tankların Ukrayna ordusuna başka devletlerce verilmesini onaylamamasının Washington’u adım atmak zorunda bıraktığı ifade ediliyor.
ABD’nin bu kararı almasıyla eş zamanlı olarak Almanya da Ukrayna’ya Leopard 2 tankları vereceğini ve diğer ülkelerin de Alman yapımı tankları Ukrayna’ya vermesini onaylayacağını açıklamıştı. Bu arada Almanya Federal Siber Güvenlik Ajansı’ndan (BSI) yapılan açıklamada, büyük şirketler ve havaalanları dahil önemli Alman idarelerinin web sitelerinin siber saldırıların hedefi olduğu bildirildi. Handelsblatt medya grubu saldırıların Berlin’in Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarının konuşlandırılmasına onay vermesine misilleme olduğunu bildirdi.
ALMAN BAKAN: RUSYA’YA KARŞI SAVAŞTAYIZ
Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine yeşil ışık yakan Almanya’da Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un “Rusya’ya karşı savaştayız” açıklaması Moskova’da büyük tepki topladı. Baerbock’un geçen salı Avrupa Konseyi toplantısında Batılı müttefiklere uyum çağrısında bulunmak için “Rusya’ya karşı bir savaş veriyoruz, birbirimize karşı değil” açıklamasını gündeme taşıyan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Moskova’daki Alman Büyükelçisinden Berlin’den gelen “çelişkili” açıklamalarla ilgili açıklama talep etti.
Telegram’dan da bir mesaj paylaşan Sözcü, “Kendileri ne hakkında konuştuklarının farkındalar mı?” sorusunu yöneltti. Almanya gibi tüm Batılı ülkeler Ukrayna’daki çatışmada Rusya’ya karşı taraf olmadıklarını özellikle açıklıyor. Son olarak çarşamba günü Alman Şansölye Olaf Scholz, kamu yayıncısı ZDF’de Almanya ve müttefiklerinin tank teslimatlarıyla savaşa katılıp katılmadığına ilişkin soruya “Hayır, kesinlikle hayır. Rusya ile NATO arasında savaş olmamalı” yanıtını verdi. Alman Dışişleri Bakanlığı da Baerbock’un sözlerinin ardından açıklama yaparak Almanya’nın “çatışmanın tarafı olmadığını” vurguladı.