Tahıl ihracatını yasaklamıştı: Putin'den dünyaya gıda tehdidi

Rus hükümetinin tahıl ihracatını yasaklamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Yaptırımların tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdiğini belirten Putin, "Dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ABD Kongresi'ne seslenerek açıklama yapmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukraya'ya olan işgaline yönelik açıklamalarda bulunmak için kameraların karşısına geçti.

Rus hükümeti geçtiğimiz günlerde iç piyasanın korunması için bazı ürünlerin ihracatının durdurulmasına karar vermesinin ardından Putin, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yaptırımların tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdiğini belirten Putin, "Dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak." dedi.

BAŞKA SEÇENEĞİMİZ KALMADI

Putin, saldırıların nedenini belirterek, “Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir isteğimiz yok. Ukrayna yakında nükleer silah sahibi olabilirdi. Askeri operasyon düzenlemekten başka seçeneğimiz kalmamıştı." dedi.

Rusya lideri hükümet yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, ülkesinin Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyona ilişkin, “Rusya birliklerinin, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki ve başka Ukrayna kentlerindeki varlığının sebebi, bu ülkeyi işgal etmek istememiz değil, Rusya’nın böyle bir amacı yok” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, Rus güçlerinin Ukrayna’daki operasyonlar sırasında izledikleri taktiklerin, ‘tamamıyla haklı olduğunu ve hepsinin geçerli sebepleri olduğunu’ kaydetti ve söz konusu taktiklerin, Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından oluşturulduğunu ekledi.

Putin'in açıklamasından satır başları şöyle:

Bu operasyon amacına ulaşacaktır. Ukrayna’nın ülkemize karşı saldırılar için bir kale haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Anlıyoruz ki insanların hayatlarını kurtarmak için elimizde bir şans var ancak defaatle gördük ki Ukrayna rejimi, Batılı patronların üzerinden, ki onlar insan hayatını önemsemiyorlar, Neo-Naziler, ya da hapishaneden bırakılan suçluları önemsemiyorlar. Yurt dışından bilgi ve eğitim alıyorlar.

Rusya ordusu, Ukrayna’daki operasyonlar esnasında sivil kayıpların olmaması adına gereken her şeyi yapıyor.

Ukrayna’da biyolojik silah unsurları geliştirilmekte olduğuna inanmak için sebeplerimiz var.

Kiev’e, kan dökülmesinin önünün kesilmesi adına Donbass’tan birliklerini çekmesini çeşitli kanallar üstünden önerdik, bunu yapmayı istemediler.

Yeni yaptırımlar ya da bize karşı kısıtlamalar her senaryoda zaten uygulanacaktı. Ukrayna’daki askeri operasyonumuz Batı için sadece bir bahane. Kırım’daki referandumdan sonra da aynısı yaşandı.

Yaptırımlar tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdi, dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak.

Avrupalı ve ABD'liler de yaptırımlardan olumsuz etkileniyor. Gaz fiyatları yükseliyor.

Bu kriz Merkez Bankaları ve ABD ve AB ülkelerinin politikalarının bir sonucu. Onlar da bu enflasyonu ve eşitsizliği artırdılar. Dünyanın her yerinde mülteci akışı var. Şimdi kim milyonlarca insanın sorumlusu olacak?

Batı'daki sıradan insanların beni duymasını istiyorum. Her şeyin Rus saldırganlığından kaynaklandığını iddia ediyorlar, sözde Rus tehdidine karşı kendi cebinizden savaşmanız isteniyor. Yaşananlar Batılı liderlerin politikalarının sonucudur. Bu insanlar kendi vatandaşlarının refahını artırmayı hedeflemiyor. Kendi ceplerini önemsiyorlar. Rusya'ya yaptırımlardan dolayı onlar ekonomik olarak etkileniyor."

Putin, toplantı sırasında Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov'a Çeçen askerlerin Ukrayna'da görevlerini hakkıyla yerine getirdiğini söyleyerek, "Bir kez daha belirtmek isterim ki askerleriniz, vatanlarına karşı askerlik görevlerini tıpkı silah arkadaşları gibi, en üst düzeyde hakkıyla yerine getiriyor. Şimdi seni arayacağım, bunun hakkında konuşacağız" dedi. Putin, Kadirov'dan Çeçen askerlere selam söylemesini de istedi

RUS HÜKÜMETİ TAHIL İHRACATINI YASAKLAMIŞTI

Rus hükümeti geçtiğimiz günlerde iç piyasanın korunması için bazı ürünlerin ihracatının durdurulmasına karar vermişti. Açıklamasında ise, "AEB ülkelerine 30 Haziran'a kadar tahıl (buğday, çavdar, arpa ve mısır), üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir." sözlerine yer vermişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Dünya Bankası'ndan küresel buğday pazarında bozulma uyarısı
Rusya buğday ihracatını yasakladı, TMO harekete geçti
FAO'dan dikkat çeken uyarı: Savaş gıda fiyatlarını uçuracak

Dünya Haberleri