15 Nisan’dan bu yana ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında süren çatışmalarda barış ufukta gözükmezken, Sudanlılar krizin en büyük mağduru olmaya devam ediyor. İngiltere merkezli Middle East Eye’da yayınlanan bir haberde, adını HDK lideri Muhammed Hamdan Dagalo’dan alan ve yağmalanan gıda ve eşyalardan oluşan ‘Dagalo pazarları’ kurulduğu belirtildi.
Geçtiğimiz ayın başlarında BM Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait depolar yağmalandığı ülkede, habere göre, Dagalo pazarlarında televizyondan radyoya, ikinci el araba ve lastiklerden klimalara, yataklardan yastıklara ve ahşap dolaplara kadar her şey bulunabiliyor.
ÜLKENİN HER YERİNE YAYILDI
Kaçakçılar, karaborsacılar, görgü tanıkları ve yağma kurbanları, Dagalo pazarlarının artık Hartum, Kordofan ve Darfur gibi savaştan ciddi manada zarar görmüş kentlerde bulunabileceğini söylüyor.
Uzun süredir Sudan'ın en zengin bölgesi olan ve ülke tarihinde alışılmadık bir şekilde savaşın başlamasından bu yana çatışmaların merkezinde yer alan Hartum'da yağma yaygınlaştı. Omdurman ve Bahri'deki görgü tanıkları, yağmanın HDK ve suç çeteleri tarafından yapıldığını kaydediyor. Middle East Eye’da yayınlanan habere göre, çalınan mallar daha sonra kaçakçılar tarafından Dagalo pazarlarına götürülüp karaborsacılar tarafından satılıyor.
Başkent Hartum’dan bir kaynak, HDK askerlerinin arabaları boyadığını, plakaları attığını ve ardından onları yeniden sattığını veya Hartum dışındaki pazarlara kaçırdığını söyledi.
‘ORDU DA İŞİN İÇİNDE’ İDDİASI
Basın kuruluşuna konuşan ellili yaşlarındaki bir anne, "Görünüşe göre kapıları ateşleyerek açmışlar, zemin kattaki resepsiyonun ızgarasını kırıp ve eve girmişler. Bütün elektrikli aletlerimizi ve arabamızı almışlar. Dolaplarımın içindekilerin hepsini yere atmışlar” dedi.
Kuzey Kordofan'ın başkenti el-Obeid'deki iki görgü tanığı, Dagalo pazarlarındaki yağma ve mal satışından sadece HDK, suç çeteleri ve bağlantılı milislerin faydalanmadığını söyleyerek Sudan Silahlı Kuvvetleri'nin de yararlandığını belirttiler.
ÇATIŞMALAR ‘MÜZAKERE’ DİNLEMİYOR
Öte yandan, Sudan’daki çatışmaların önlenmesi için tekrardan çalışmalara başlandı. Sudanlı hükümet yetkilileri ile HDK yetkilileri Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde müzakerelerde bulunmak üzere bir araya geldi. Müzakereleri sürdürmek için görüşen taraflar, görüşmeye dair açıklama yapmazken söz konusu görüşmenin Mısır’ın arabuluculuk teklifiyle yapıldığı ve tarafların bu teklifi memnuniyetle karşıladığı öğrenildi.
ABD’li ve Suudi Arabistanlı yetkililerin arabuluculuğuyla ülkede sık sık ateşkes imzalanmasına rağmen çatışmaların bir türlü durdurulamadığı ülkede, yaklaşık 3 milyon kişinin yerinden edildiği ve 700 binden fazla kişinin ise göç ettiği belirtiliyor.