Sudan’da 15 Nisan’da patlak veren ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında patlak veren çatışmalar ilan edilen ateşkeslere rağmen sürerken, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 528’e, yaralananların sayısı ise 4 bin 599’a yükseldi. Öte yandan, uluslararası alanda çatışan taraflara yönelik barış çağrıları devam ederken, olayların asıl mağduru Sudanlılar da barış ve diyalog çağrısı yapıyor.
Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda can kaybının 528’e, yaralı sayısının ise 4 bin 599’a yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, başkent Hartum’da sağlık hizmeti veren merkezlerin sayısının artırıldığı ve hastanelerle iletişimin güçlendirildiği belirtildi.
BENZİN KARABORSAYA DÜŞTÜ
Başkent Hartum’dan her gün yüzlerce kişi, otobüslerle daha güvenli bölgelere kaçarken kalanları ise gıda, su, elektrik, tüp ve yakıt temini konusunda birçok sıkıntı bekliyor. Çatışmaların merkezi ve en çok etkilediği başkent Hartum’daki ana caddelerde esnaf, can güvenliği ve yağma endişesiyle kepenklerini tamamen indirdi. Ara sokaklarda hala açık olan bazı bakkallarda ise gıda stokları tükenmeye başladı.
Fırınlarda da uzun kuyruklar göze çarparken, benzin karaborsada fahiş fiyatlardan satılıyor. Akaryakıt istasyonları çalışmıyor, birçok istasyondaki yakıt da yağmalandı.
‘BUGÜNDEN SONRA DURUM FECİ OLACAK’
Üç gündür elektrik ve su sıkıntısı çektiklerini ve mahalle bakkallarında rafların boşaldığını belirten fabrika işçisi Muhammed Musa Ebubekir, "Bugünden sonra durum feci olacak. İnsanlar yiyecek ve içecek bulamayacak. Kardeşlerimiz Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve HDK Komutanı Hamdan Dagalo’yu müzakere masasına oturmaya ve bir çözüm bulmaya çağırıyorum. Sudanlılar felaket yaşıyor. Savaşa ne gerek var? Niçin savaşıyorsunuz? Halk olarak bizim için mi? İktidar koltuğu için mi? Biz halk olarak savaş istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
‘HEPİMİZ KARDEŞİZ’
Minibüs şoförü eş-Şeyh Abdülaziz Adlan da Hartum ile Medeni arasında sefer yaptıklarını belirterek, "Normal şartlarda yolculuk 3 bin Sudan cüneyhi (100 lira) tutuyordu. Şimdi 15 bin cüneyhi (500 lira) oldu” dedi.
Adlan, suya ulaşmak için Nil Nehri'ne gittiklerini dile getirerek, "4 gündür ne suyumuz var ne de elektrik. Ekmek de bulamıyoruz. Hartum'da da yağma olayları oluyor. Umarım durum düzelir. Hepimiz kardeşiz ve tek halkız" diye konuştu.
‘KİMİN YANINDA DURACAĞIMIZI BİLMİYORUZ’
Ülke vatandaşlarından Abdulfettah Abdulmunim ise, "İki tarafı müzakereye çağırıyoruz. Ülkeyi bu durumdan kurtarmak lazım. Durum gittikçe kötüleşiyor. Halk da bir şey yapamıyor. Bir taraftan ordu bir şey diyor, karşı taraftan da HDK başka bir şey diyor. Kimin yanında duracağımızı ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sonuçta ortada kaybolan halk oluyor. Perişan olan biziz. Yakında gıda krizi de baş gösterecek, ne yapacağız bilmiyoruz" dedi.