Sudan'da ateşkese rağmen çatışmalar devam ediyor: '800 bin kişi ülkeyi terk edebilir'

Birleşmiş Milletler, Sudan'daki çatışmalar nedeniyle şu ana kadar 100 binden fazla kişinin komşu ülkelere sığındığını açıkladı. Çatışmaların sürmesi halinde mülteciler de dahil 800 bin kişinin geçici olarak ülkeden ayrılacağı belirtildi.

Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, ikinci kez uzatılan 3 günlük ateşkese rağmen devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) çatışmalar sebebiyle 100 binden fazla kişinin komşu ülkelere sığındığını duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, taraflar arasında diyalog için destek verebileceklerini, ama 'içişlerine karışmama konusunda dikkatli olacaklarını' belirtti. Sisi, bir Japon gazetesine verdiği demeçte, "Tüm bölge etkilenebilir" değerlendirmesini yaptı.

'SUDAN KRİZİ DEĞİL, BÖLGESEL BİR KRİZ'

Öte yandan, BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in bugün Sudan'ı ziyaret etmesi bekleniyordu. Fakat ziyaretin zamanı henüz netleşmedi.

Dünya Gıda Programı (WFP) da dün bir açıklama yaparak çatışmanın başında güvenlik sebebiyle verdikleri bir aranın ardından ülkenin güvenli bölgelerinde çalışmalarını sürdürdüklerini duyurdu. WFP Doğu Afrika Direktörü Michael Dunford, "Risk, sadece bir Sudan krizi olmayacak, bölgesel bir kriz olacak" dedi.

'800 BİN KİŞİ GEÇİCİ OLARAK ÜLKEDEN AYRILABİLİR'

Dunford, başkent Hartum'dan kaçan yüz binlerce kişinin tahliye için geldiği Sudan Limanı'nın bölgedeki pek çok ülkeye gelen yardımların ana giriş noktası olduğunu aktardı. Dunford, "Eğer çatışmalar son bulmazsa, eğer şimdi durmazsak, insani ölçekteki etki çok büyük olacak" değerlendirmesini paylaştı.

BM'nin paylaştığı bilgilere göre, çatışmalar sebebiyle 330 bin kişi de Sudan içinde yerinden edildi. Binlerce Sudanlı ülkeden ayrılmaya çalışırken, BM dün (1 Mayıs) bir açıklama yaparak Sudan'daki mülteciler de dahil 800 bin kişinin geçici olarak ülkeden ayrılabileceğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören 'askeri güvenlik reformu' konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü. Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve 'devlete karşı isyancı güç' ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda 528 kişinin öldüğünü, 4 bin 599 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Dünya Haberleri