Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, internetteki bazı bilgi paylaşımlarını yasaklayan iletişim kanununu onayladı.
Nefret söylemi içeren, yanlış ve kötü niyetli bilgileri paylaşma ve göndermeyi suç sayan yasa parlamentodan eylül ayında Meclis'ten geçmişti.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Yasa aynı zamanda bilgisayar aracılığıyla 'başka biriyle alay etme, aşağılama, küçük düşürmeyi' de yasaklıyor, kişi bilgilerinin izinsiz paylaşılması da suç olarak görülüyor.
Yasaya aykırı davrananlar hakkında 10 yıla kadar hapis ya da yüksek miktarlarda para cezası istenebilecek.
MUHALİFLER HAPSE ATILIYOR
1986 yılından bu yana devlet başkanı olan 78 yaşındaki Yoweri Museveni, son zamanlarda, sosyal medyada muhalif paylaşımları eleştiren konuşmalar yapıyordu.
Uganda'da daha önce de muhalif politikacıları ve hükümeti eleştirenleri durdurmaya yönelik suç düzenlemeleri yapılmıştı.
2021 yılında yazar Kakwenza Rukirabashaija, Twitter'dan Museveni ve oğlu Orgeneral Muhoozi Kainerugaba'yı eleştirdiği için gözaltına alınmıştı.
Muhalefetin yasayı üst mahkemeye taşıyacağını belirtildi.
TÜRKİYE'DE DE 'SANSÜR YASASI' YÜRÜRLÜKTE
Türkiye'de geçen hafta muhalefetin sert eleştirilerine karşın iktidarın hazırladığı 'Dezenformasyon Mücadele Yasası' teklifi Meclis'ten geçerek yasalaşmıştı.
Yeni yasaya göre, gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimseye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Suçun oluşması için ise; yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni ise şeklinde 5 şart aranıyor.