Sudan'da 24 saatlik ateşkes: 18.00'den itibaren başlayacaklar

Sudan Ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri, 24 saatlik ateşkes ilan etme konusunda anlaşmaya vardı. Sudan Ordusu uluslararası tarafların önerdiği 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün saat 18.00'den itibaren uyacaklarını duyurdu.

Sudan'da uzun bir süredir devam eden gerginlik, birkaç gün önce ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan çatışmalarla zirveye çıktı. Ordu ve HDK arasında başkent Hartum'un haricinde çeşitli kentlerde dün de yoğun çatışmalar devam etti.

CAN KAYBI 185'E ÇIKTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'da ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar nedeniyle son olarak 185 kişinin hayatını kaybettiğini, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandığını duyurmuştu.

AMERİKAN DİPLOMATİK KONVOYUNA SALDIRI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'da dün Amerikan diplomatik konvoyuna ateş açıldığını açıklamıştı. G7 Dışişleri Bakanları toplantısı için Japonya'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Sudan'ın başkenti Hartum'da yaşanan olayda ölen ya da yaralanan olmadığını fakat saldırının kabul edilemeyeceğinin taraflara bildirildiğini söylemişti. "Bu eylem pervasızcaydı, sorumsuzcaydı" ifadelerini kullanan Blinken, saldırıda konvoydakilerin güvenliklerinin tehlikeye atıldığını söyledi.

AB BÜYÜKELÇİ KONUTUNDA SALDIRI

Kuzey Afrika ülkesi Sudan'da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDG) arasındaki çatışmalar dördüncü gününde de sürerken, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Sudan'daki AB Büyükelçisi'nin konutunda saldırıya uğradığını açıkladı.

Borrell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Birkaç saat önce Sudan'daki AB Büyükelçisi kendi konutunda saldırıya uğradı" ifadelerini kullandı.

24 SAATLİK ATEŞKES KABUL

Sudan Ordusu uluslararası tarafların önermiş olduğu 24 saatlik ateşkes çağrısına bugün 18.00'den itibaren uyacaklarını açıkladı.

Tüm bunlarla birlikte, Sudan'da orduyla çatışan paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in 24 saatlik ateşkes önerisini kabul ettiklerini duyurdu.

Dagalu, Twitter hesabından gerçekleştirdiği açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yapılan görüşmenin ve diğer dost ülkelerin benzer şekilde geçici ateşkes çağrısı yapmasının ardından, HDK, sivillerin güvenli geçişi ve yaralıların tahliyesini sağlamak için 24 saatlik ateşkesi onayladığını yeniden teyit ediyor" dedi.

Sudan Silahlı Kuvvetlerinin ateşkes çağrısına uymadığını iddia eden Dagalu, "Ordu, yoğun nüfuslu bölgeleri havadan bombaladı ve sivillerin hayatını tehlikeye attı. Bu eylemler, uluslararası ve insani hukukun temelleri ve ilkelerinin açık bir ihlalidir" değerlendirmesini yaptı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Pes, bunun da ticareti yapılır mı! Biri Suudi Arabistanlı, diğeri Tunuslu, diğerleri Burkina Fasolu...
TOGG çıkınca Volkswagen o modelin fiyatında sürpriz yaptı! Nisan ayına özel dev indirim
Sudan'da ABD diplomatik konvoyuna saldırı

Dünya Haberleri