Rusya-Ukrayna savaşı gündemi ile toplanan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi bugün Brüksel'de başladı. Liderler basına kapalı gerçekleştirdikleri toplantı sonrası ortak bir bildiri yayınladı.
Zirve açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının sonuçlarını ele alınacağını, Çin'in bu krizdeki rolünün tartışılacağını ve NATO'nun savunmasını güçlendirmek için atacağı adımlar hakkında yeni kararlar alınacağını belirtmişti.
Stoltenberg, zirvede alınacak kararlar arasında Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da 4 yeni NATO savaş grubu ilan edilmesi, NATO'nun tüm kara, deniz, hava ve uzay alanlarında duruşunu güçlendirmesi, Ukrayna'ya ek destek sağlanması ve Rusya’nın saldırıları nedeniyle risk altındaki müttefik ülkelere desteğin artırılması kararlarının bulunduğunu ifade etmişti.
'ÇİN'İN AÇIKLAMALARINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ'
Toplantının ardından yayınlanan ortak bildiride, "Çin de dahil olmak üzere tüm devletleri, BM Şartı'nda yer alan egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkeleri de dahil olmak üzere uluslararası düzeni korumaya, Rusya'nın savaş çabalarını desteklemekten kaçınmaya ve Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olacak herhangi bir eylemden kaçınmaya çağırıyoruz. Çinli yetkililerinin son zamanlarda yaptığı açıklamalardan endişe duyuyoruz ve Çin'i, Kremlin'in özellikle savaş ve NATO hakkındaki yanlış söylemlerini büyütmeye son vermeye, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmaya davet ediyoruz" denildi.
'NÜKLEER SALDIRILARDAN KORUMAK İÇİN EKİPMAN DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ'
Stoltenberg, Ukrayna zirvesinin ardından şu açıklamalarda bulundu:
“NATO liderleri Ukrayna’ya daha fazla destek vermeye karar verdi. NATO kimyasal, biyolojik ve nükleer tehditlerden korumak için Ukrayna’ya ekipman sağlayacak.
Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir. Bunun geniş çaplı sonuçları olacaktır. Bu hem Ukrayna halkını etkileyecek hem de bölgedeki NATO ülkelerini tehdit edecek duruma yol açacaktır.
Kimyasalların çevreye yayılması tehlikesi ortaya çıkacaktır. Rusya’nın geçmişte Suriye’de kimyasal silahlar kullanılmasına destek olduğunu da biliyoruz.
Yüksek teyakkuz durumunda ekipman ve tedarikle Ukrayna'ya destek olacağız. Daha fazla uçağımız olacak havada. Taşıyıcı savaş ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varlığını sürdürecek.
'ASKERİ TEÇHİZAT VE SİBER GÜVENLİK EKİPMANI YARDIMLARIMIZ DA OLACAK'
NATO olarak, toplu bir savunma ve eşgüdüm içerisinde olacağız. Ukrayna'ya daha fazla destek veriyor olacağız. Önemli askeri teçhizat, askeri ve finansal yardımlarımız da olacak. Siber güvenlik ekipmanımız Ukrayna'yı destekleyecek. Kararlılığımız devam ediyor.
Şu noktada mutabıkız: Gürcistan Bosna Hersek caydırıcılık savunmamıza destek olacak. Müttefik liderler Çin'e çağrıda bulundu: Rus işgaline ekonomik desteklerini kesmesi lazım, baskı kurması lazım ve derhal barışçıl çözüm desteğini sunması lazım. Belarus da aynı şekilde. Savaş demek daha fazla bedel demek. NATO liderleri gayretlerini artıracak. Savunma bütçesini artıracak. Savunma harcamalarına yönelik çok ciddi bir artırım olacak.
'ÇİN RUSYA'YI DESTEKLEMEMELİ'
Soru cevap kısmında "Çin'in Rusya'ya askeri destek kısmında olursa NATO ne yapar?" sorusuna Stoltenberg "NATO müttefikleri farklı çerçevelerde Rusya'ya bağımlılığını Çin'e mesajımız şu bu acımasız savaşı kınasınlar ve Rusya'yı desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasın" dedi.
"Polonya yönetimi görüşmelere katıldı mı? Ukrayna'da barış gücü yerleştirme konusunda karara varıldı mı?" sorusuna Stoltenberg "Birlik içinde duruş sergilemeli ve Ukrayna'ya destek olmalıyız. Bu çatışma topyekün bir savaşa da dönüşmesin. Bu zaten sahaya birlik konuşlandırmayacağımız manasına geliyor. Böyle yaparsak çatışmaya tamamen müdahil olmuş oluruz" dedi.
'UKRAYNA NÜKLEER TEHDİTLERE KARŞI KENDİNİ KORUYABİLSİN DİYE DESTEKLER OLACAK'
Kimyasal tehdit konusundaki soruya ise Stoltenberg "Uluslararası hukukun açık ihlali manasına gelir. Geniş kapsamlı sonuçları olur bu çok tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler ancak aynı zamanda NATO ülkelerinde yaşayan insanları da etkiler. Bu savaşın derhal bitmesi lazım. Ukrayna nükleer tehditlere karşı kendini koruyabilsin diye destekler olacak." dedi.