NATO'ya üye olabilmek için girişimlerde bulunan İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği için resmi başvuruyu gerçekleştirdi. İki ülkenin, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim ettiği öğrenildi.
Genel Sekreter Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya akredite büyükelçilerinden teslim aldı. Stoltenberg, gazetecilere yaptığı açıklamada, her ülkenin kendi yolunu seçme hakkı bulunduğunu belirterek iki ülkenin taleplerini memnuniyetle karşıladığını kaydetti.
İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğinin NATO güvenliğini artıracağını ifade eden Stoltenberg "Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız" dedi.
Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO'nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.
FİNLANDİYA PARLAMENTOSU ONAYLAŞMIŞTI
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin'in 12 Mayıs'ta "Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine başvuru yapması gerektiği" açıklamasının ardından, hükümet teklifi parlamentoya götürmüştü. Parlamentoda yapılan oylamada 188 milletvekili NATO üyeliğine 'evet' oyu kullanırken 8 milletvekili ise 'hayır' oyu kullanmıştı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KARŞI ÇIKMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile ortak düzenlediği basın toplantısı İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda olumlu düşüncede olmadıklarını açıklayarak şunları söylemişti:
"Her iki ülkeyle ilgili de gerçi bu aralar Dışişleri Bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Çok açık, net, samimi bir şeyi benim söylemem lazım. Her iki ülkenin de, (Finlandiya ve İsveç) terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil. Kaldı ki bu süreç içerisinde bu terör örgütlerine karşı kalkıp, 'Biz karşıyız' deseler bile ki, tam aksine teslim etmeleri gereken bazı teröristlerle ilgili teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler biz şuna inanırız; bir delikten iki kez Müslüman sokulmaz. Daha önce biliyorsunuz Yunanistan NATO'dan çıkmıştı, o dönemin yönetimi tekrar Yunanistan'ın NATO'ya girmesini sağladı.
NATO'YA GİRMELERİNE EVET DEMEYİZ
Şimdi ekranları başında bizi izleyen milletime sesleniyorum; peki NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan'a her türlü desteği veriyor mu? Veriyor. Yunanistan'da üsler kuruyorlar mı? Kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız? İsveç terör örgütlerinin zaten kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri getirip, orada bunları konuşturtuyorlar, özel davetler çıkartıyorlar. Hatta ve hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz. Ha pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar. Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların, bu süreç içerisinde NATO'ya girmelerine biz evet demeyiz. Çünkü o zaman NATO güvenlik olmaktan çıkar. Buna evet demek mümkün değil. Biz sokulduğumuz yerden bir daha sokulamayız. Kusura bakmasınlar."
PUTİN: NATO’NUN İSVEÇ VE FİNLANDİYA'YA GENİŞLEMESİNE CEVAP VERECEĞİZ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin Rusya için doğrudan tehdit yaratmayacağını ancak NATO'nun genişlemesinin ise bir problem olduğunu ve genişlemenin tamamen ABD çıkarına olduğunu kaydederek “Bizim bu ülkelerle sorunumuz yok, İttifak'a üyelikleri bize tehdit yaratmayacak, fakat karşı reaksiyonumuza yol açacak” açıklamasında bulundu.
ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ: TÜRKİYE'NİN ONAY VERECEĞİNE İNANIYORUM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararına ilişkin açıklamalarına değinen Almanya Başbakanı Scholz "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacağına inanıyorum" dedi.
"NATO ÜYELİĞİ KONUSUNDA TÜRKİYE İLE KONUŞARAK SORUNLARI ÇÖZMEYE HAZIRIZ"
ABD'den yapılan açıklamada ise "Türkiye'nin tepkisine rağmen, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'in üyeliği konusunda fikir birliğine varacağına eminiz" ifadelerine yer verildi.
İsveç Başbakanı Andersson, Türkiye'nin açıklamalarına ilişkin "NATO üyesi olarak Türkiye ile işbirliği içinde olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz, İsveç terörün her türüne karşı mücadeleyi destekliyor" diye konuştu. Andersson ayrıca "NATO üyeliği konusunda Türkiye ile konuşarak sorunları çözmeye hazırız" diye ekledi.