Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde, "BRICS ve Afrika: Karşılıklı Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsayıcı Çok Taraflılık İçin Ortaklık" temasıyla Johannesburg'da düzenlenen 15. BRICS Zirvesi'nde liderler arasında yapılan toplantılarda yeni üye alımlarının tartışıldığı ve topluluğun yeni üyelerle genişlemenin eşiğinde olduğu ifade edilmişti.
SUUDİ ARABİSTAN VE İRAN DA DAHİL 6 ÜLKE DAVET EDİLDİ
BRICS üyesi ülkelerden Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa bugün yaptığı açıklamada:
"BRICS çok çeşitli uluslardan oluşan bir gruptur. Farklı görüşlere sahip ancak daha iyi bir dünya için ortak vizyona sahip ülkelerin eşit ortaklığıdır. Beş BRICS üyesi olarak, BRICS genişleme sürecinin yol gösterici ilkeleri, standartları, kriterleri ve prosedürleri üzerinde anlaşmaya vardık. Bu genişleme sürecinin ilk aşaması konusunda fikir birliğine vardık.
Arjantin Cumhuriyeti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni 1 Ocak 2024'ten itibaren BRICS'in tam üyesi olmak için davet etmeye karar verdik" ifadelerini kullandı.
İRAN: BRICS ÜYELİĞİ BÜYÜK BİR ADIM
İran devleti resmi sosyal medya hesabından BRICS üyeliği hakkında yapılan paylaşımda, “İran İslam Cumhuriyeti BRICS’e üye oldu. Küresel gelişen ekonomiler grubuna kalıcı üyelik, İslam Cumhuriyeti'nin dış politikası açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan İran Devlet Başkanı İbrahim Reisi, bugün BRICS görüşmelerine katılmak için Güney Afrika’nın Pretorya kentine geldi.
BAE DEVLET BAŞKANI KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADIĞINI AÇIKLADI
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; BAE'nin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan ülkeler grubu BRICS'e üye olarak kabul edilmesi kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti.