'Sıfır vaka'dan bir kopuş daha... Çin'de yeni korona dönemi

Çin'in pandeminin başından beri sıkı sıkıya uyguladığı 'sıfır Kovid-19' politikası sokağa taşan eylemlerle gevşetilmeye başladı. Geniş çaplı kapanma, merkezi karantina, toplu testler gibi tedbirlerin ardından artık hastalık belirtisi göstermeyen vakaları bildirmeyeceğini de açıklayan hükümet, yalnızca hastalık belirtilerini gösteren "doğrulanmış" vakalar ile ölüm, hasta ve iyileşen sayılarını günlük olarak duyuracağını kaydetti.

Çin'in koronavirüs salgınının başından beri uyguladığı 'sıfır kovid' stratejisinin getirdiği kısıtlamaların işe yaramaması ve halkı bunaltması protestoların sokaklara taşmasına neden olmuş ve hükümet de bunu bastırmak için 'sansür' uygulamıştı.

Halkın isyanı 'boş kağıtlarla' şiddetlenince hükümetten geri adım geldi. Çin, sıfır Kovid-19 stratejisini gevşeteceğini duyurdu.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, Kovid-19 tedbirlerinde yeni yaklaşımın duyurulmasının ardından PCR testlerinin zorunlu olmaktan çıktığı, belirti göstermeyen vakaların çoğunun test yaptırmadığı, bu durumun da vaka sayılarını kesin olarak takip etmeyi olanaksız hale getirdiği belirtildi.

Çin, diğer ülkelerden farklı olarak, yalnızca hastalık belirtisi gösteren vakaları "doğrulanmış" kabul ediyor, test sonucu pozitif olan fakat hastalık belirtisi göstermeyen vakaları genel toplama dahil etmeden, ayrı açıklıyordu.

Komisyon, bugünkü günlük duyurusunda, Çin ana karasında son 24 saatte hastalık belirtisi gösteren 2 bin 291 vaka tespit edildiğini bildirdi. Duyuruda hastalık belirtisi göstermeyen vakalara yer verilmezken virüse bağlı can kaybı olmadığı, 3 bin 357 hastanın ise iyileştiği kaydedildi.

BAZI SERT KISITLAMALAR TERK EDİLDİ

Devlet Konseyine bağlı Müşterek Salgın Koruma ve Kontrol Mekanizması, 7 Aralık'ta Kovid-19 tedbirlerinin uygulanmasında yeni yaklaşımları duyurmuş, geniş çaplı kapanma, merkezi karantina, toplu testler ve seyahat kısıtlamalarının terk edileceğini bildirmişti.

Yeni yaklaşım, Çin'in "sıfır vaka" olarak adlandırılan katı salgın kontrol tedbirlerinde değişime gideceğinin en güçlü işareti olmuştu.

Karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyordu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çin tedbirleri gevşetti Kovid hortladı: Bugüne kadarki en büyük salgın
Kısıtlamaları kaldırmasının faturası ağır olacak: Çin'de bir milyondan fazla kişi ölebilir
Çin ‘başa’ sardı: Gıda ve ilaç kıtlığı ülkeyi karıştırıyor

Dünya Haberleri