Sıcaklıklar insanlığın varlığını tehdit ediyor: Fosil yakıtların insafına kaldık

Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, son 20 yılda aşırı sıcak hava dalgası yüzünden ölenlerin sayısı üçte iki oranında arttı. İklim değişikliği yüzünden sıtma ve kızıl vakaları da artıyor. Uzmanlar, toplumsal sağlığın bitmek bilmeyen bir fosil yakıt bağımlılığının insafına kaldığı uyarısında bulunuyor.

Dünya genelinde fosil yakıtlara aşırı bağımlılık mevcut ve gelecek nesillerin sağlığı için büyük tehdit oluştururken, gıda güvensizliği, salgın hastalıkların bulaşma riski ve potansiyel iş gücü kayıpları artıyor.

Hakemli tıp dergisi Lancet’in iklim değişikliğinin sağlık üzerine etkilerini incelediği yıllık raporu bu yıl, “Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2022: İnsan Sağlığı Fosil Yakıtların İnsafında” başlığıyla yayımlandı. Araştırmada, son 20 yılda aşırı sıcak hava dalgası yüzünden ölenlerin sayısının üçte iki oranında arttığı belirtildi. İklim değişikliği yüzünden sıtma ve kızıl vakaları da artıyor. Uzmanlar, toplumsal sağlığın bitmek bilmeyen bir fosil yakıt bağımlılığının insafına kaldığı uyarısında bulunuyor.

Lancet bünyesinde oluşturulan Lancet Countdown adlı ekibe göre, dünyanın fosil yakıtlara bağımlılığı sürerse, bulaşıcı hastalıklar ve sıcak havaya bağlı hastalıklar artacak. Ekip, hükümetlerin ve şirketlerin tüm bu uyarılara rağmen fosil yakıt sektörünün çıkarlarının öncelikleri doğrultusunda hareket etmeye devam ettiğini söylüyor.

6 Kasım’da Mısır’da başlayacak olan 27. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’ndan (COP27) öncesi konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres ise dünya liderlerinin bu tehditlere orantılı bir şekilde cevap vermesi gerektiğini vurguluyor.

SEL VE YANGINLARDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

İngiltere'de 40 dereceye çıkan sıcaklıklar Avrupa'nın birçok yerinde daha hissedildi ve bazı ülkelerde orman yangınlarına neden oldu. Aşırı hava olayları Pakistan ve Çin'i de etkiledi. Pakistan'da yaz aylarında yaşanan sel olaylarında binden fazla kişi hayatını kaybetti. Olağanüstü sıcak havaların sağlık üzerindeki etkileri arasında kardiyovasküler ve solunum yolu hastalıkları ve sıcak çarpması yer alıyor. Sıcak hava aynı zamanda ruh sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Lancet çalışmasına katkıda bulunan uzmanlar durumun acil olduğunu ancak çözüm yolları bulunduğunu vurguluyor. Rapor, "Bu zorluklara rağmen, temiz enerji ve enerji verimliliğine hızlı bir geçişin dünyada milyonlarca insanın hayatını kurtarabileceğine dair net kanıtlar var" diye sonlandırılıyor.

HAVA KİRLİLİĞİ 4,7 MİLYON ÖLÜME NEDEN OLDU

Fosil yakıt emisyonları hava kirliliğine en büyük katkı sağlayan etkenlerden bir tanesi. Lancet Countdown raporundaki bulgular, hava kirliliğine maruz kalmanın 2020 yılında 4,7 milyon kişinin ölümüne neden olduğuna işaret ediyor. Bu ölümlerin yüzde 35’i (1,3 milyon) doğrudan fosil yakıtlardan kaynaklanıyordu. Rapor, iklim değişikliğinin etkilerinin aynı zamanda gıda güvensizliği, enerji yoksulluğu ve artan hava kirliliği gibi diğer krizleri de şiddetlendirdiğini bildiriyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Aktivistlerin hedefi bu kez Monet oldu: 110 milyon dolarlık tabloya püre fırlattılar
Yeşil teknolojiye 4 milyon euro yatırım
Ekosistem için Türkiye'de bir ilk: Ankaragücü-fenerbahçe maçında 888 ton karbon salındı

Dünya Haberleri