Scholz’un Ankara ziyareti Alman medyasında: Savaşta ve barışta kilit ülke Türkiye

Başbakan Olaf Scholz’un Ankara ziyareti Alman medyasında geniş yer alırken, Rusya’nın saldırganlığı konusunda iki ülkenin ortak bir noktada olması ön plana çıkarıldı.

KARAR/ALMANYA

Alman medyası Olaf Scholz’un bir günlük Türkiye ziyaretine geniş yer ayırdı. Alman medyasındaki haber ve yorumlarda Rusya’nın saldırganlığının kınanması, barış için diplomatik kanalların sonuna kadar kullanılması ve insani yardım için Ukrayna’da koridorlar açılması gibi konular ağırlık kazandı. Medyadaki ziyaret haberlerinin alışılmışın dışında yapıcı bir üslupta olması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın toplantısında dile getirdiği iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerden Alman medyasında söz edilmezken, Erdoğan’ın Rusya’dan silah alımını sürdürmesi ve yaptırımlar konusunda kesin açıklamadan kaçınıp imalı konuştuğu görüşü bütün haber ve yorumlarda yer aldı.

Frankfurter Allgeimeine Zeitung gazetesinde Erdoğan’ın arabuluculuk rolünü üstlendiği ancak Berlin’in sadece bir ülkenin ara buluculuk yapmasına sıcak bakmadığı vurgulandı. Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının Antalya’da bir araya geldiği de hatırlatılan yorumda Başbakan Scholz’un ABD ile yoğun görüşmeler yaptığı, savaş başlamadan önce Ukrayna ve Rusya başkentlerini ziyaret ettiği belirtildi. Scholz’un savaş başladıktan sonra İsrail ve Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtilerek, bir tek arabulucu görüşüne sıcak bakılmadığı vurgulandı.

Spiegel’de yer alan yorumda ise Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve barışta Türkiye’ye anahtar bir rol düştüğü belirtildi. Scholz’un Erdoğan’la yaptığı basın toplantısında kullandığı “Rusya, attığı her bombayla dünya topluluğu çevresinde uzaklaşıyor‘‘ sözü başlığı çekilirken, Türkiye’nin hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerin sürdürdüğü ancak savaşın kurbanı olarak olarak Ukrayna’ya daha yakın olduğu duygusu vermek istediği yazıldı.

Almanya’nın Türkiye’ye silah satma konusunda çekimser davranmasının Türkiye’yi kızdırdığı belirtilen haberde bunun Türk tarafından fiili bir ambargo olarak değerlendirdiği bilgisi yer aldı. Scholz ise bu yöndeki bir soruya ambargonun söz konusu olmadığı Almanya’nın yıllardır sürdürdüğü hukuki dayanağı olan kısıtlayıcı bir silah ihracı politikası sürdürdüğü şeklinde bir cevap verdi.

Türkiye’nin Ukrayna’ya sattığı Bayraktar TB2 sihalarıyla, Ukrayna’nın Ruslara karşı önemli başarılar kazandığı belirtilen haberde ayrıca Dombast’daki ilk AGİT misyonunun Türk diplomatlar tarafından yönetildiği belirtildi.

Bütün gazetelerde Türkiye’nin hem enerji hem de gıda alanlarında Rusya’ya diğer AB ülkelerinden daha faza bağımlı olduğu belirtilirken Bild gazetesinin iki liderin görüşmesinde Erdoğan’ın Putin aleyhinde konuşmamış olmasını ön plana çıkarması da dikkat çekti. Haberde Erdoğan’ın hem Türkiye’yi hem de kendisini önemli bir aracı olarak gördüğü ifade edildi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Olaf Scholz'dan önemli açıklamalar

Dünya Haberleri