Saldırılar sonrası dikkat çeken ayrıntı: IŞİD, Afganistan'da ne kadar etkili?

Tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil'de peş peşe patlamalar meydana geldi. İlk patlama Kabil Havalimanı bölgesinde ikincisi ise Abbey Kapısı’na kısa bir mesafedeki Baron Hotel'de meydana geldi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artarken saldırıyı IŞİD üstlendi. Peki Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'da neden böyle bir eylem gerçekleştirdi? IŞİD, Afganistan'da ne kadar etkili? Taliban ile nasıl bir ilişkisi var?

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden sonra tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil'de 3 patlama meydana geldi. Patlamalarda onlarca kişinin yaralandığı ve onlarca kişininde hayatını kaybettiği açıklandı. Saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 60'ı aştığı yaralı sayısının 140 olduğu açıklanırken 12 ABD askerininde hayatını kaybettiği belirtildi.

IŞİD TAHLİYELERDE TALİBAN'DAN DAHA TEHLİKELİ GÖRÜLÜYORDU

Euronews'de yer alan habere göre Afganistan'da Taliban'a hasım pozisyonda bulunan IŞİD, batıya kaçmak için Kabil havalimanında bekleyen binlerce Afgan için bir tehdit olarak görülüyordu.

ABD Başkanı Joe Biden 31 Ağustos'u yabancı kuvvetlerin Afganistan'dan ayrılması ve tahliyelerin sona ermesi için son tarih olarak belirleme kararını, havaalanına yönelik "ciddi ve artan bir saldırı riski" nedeniyle meşru görüyordu.

Londra'da bu konuda Washington ile hem fikir. İngiliz yönetimi de havaalanına yönelik ciddi ve her an gerçekleşebilecek bir terör saldırısı ihtimalinden söz ediyordu.

IŞİD'İN HORASAN KOLU NEDİR? NASIL OLUŞMUŞTUR?

IŞİD'in 2014'te Irak ve Suriye'de "halifelik" ilan etmesinden kısa bir süre sonra, Tehreek-e-Taliban Pakistan'ın (TTP, Pakistan Talibanı) eski üyeleri, grubun lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye bağlılıklarını ilan etmişlerdi.

Daha sonra onlara iltica etmiş Afganlar da katıldı ve 2015'in başlarında IŞİD, Horasan eyaletinin kuruluşunu duyurdu. Horasan, günümüz Afganistan, Pakistan, İran ve Orta Asya'yı kapsayan bir bölgeye verilen eski bir isim.

Horasan İslam Devleti Eyaleti (ISKP, Islamic State Khorasan Province) 2015 yılında doğudaki Nangahrar eyaletindeki dağlık Açin bölgesi ile komşu Kunar arasında kalıcı bir kuvvetli mevziyi tutmuştu.

TALİBAN İLE ÇATIŞTI

Birleşmiş Milletler'e göre, Afganistan'ın başka yerlerinde, özellikle başkentte ve Pakistan'da uyuyan hücreler oluşturan ISKP, başka bölgelerde Taliban ile çatıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin temmuz ayında yayınladığı bir rapora göre, gruptaki savaşçıların sayıları tahmini en az 500 ila birkaç bin kişi arasında.

ISKP NE TÜR SALDIRILAR GERÇEKLEŞTİRİYOR?

ISKP, Afganistan ve Pakistan'da son yıllarda meydana gelen en kanlı saldırılardan bazılarının sorumluluğunu üstlendi. Camiler, hastaneler ve halka açık yerler de örgütün saldırılarına hedef oldu.

Radikal Sünni grup, başta Şiiler olmak üzere esas olarak 'sapkın' gördüğü Müslümanları hedef alıyor.

Örneğin Mayıs 2020'de Kabil'de Şiilerin çoğunlukta olduğu bir mahallede bir doğum hastanesine düzenlenen saldırıda 16'sı anne ve yeni doğan bebek olmak üzere 25 kişi hayatını kaybetti.

Kurulduğu illerde varlığını şiddet yoluyla tesis eden örgüt bölgenin etrafına mayın döşeme taktiği uyguluyor.

IŞİD VE TALİBAN ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

Her ne kadar iki radikal Sünni grup olsalar da teolojik açıdan olduğu kadar strateji açısından da farklılık gösteriyorlar ve cihat için rekabet ediyorlar.

Aralarındaki güçlü düşmanlığın en açık işareti, IŞİD'in açıklamalarında Taliban'ı 'mürted' olarak adlandırmış olması

Irak ve Suriye'deki IŞİD'in aksine ISKP henüz bölgede topraklarını genişletemedi. 2019 yılında Afgan Ulusal Ordusu, ABD ile ortak operasyonların ardından ISKP'ın Nangahrar eyaletinde mağlup edildiğini açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler tarafından yapılan değerlendirmelere göre, ISKP o zamandan beri yüksek profilli saldırılar için büyük ölçüde yalnızca şehirlerdeki uyuyan hücreleri aracılığıyla faaliyet gösteriyor.

IŞİD, AFGANİSTAN'I TALİBAN'IN ELE GEÇİRMESİNE NASIL TEPKİ VERDİ?

IŞİD ayrıca Şubat 2020'de Doha'da Washington ile Taliban arasında imzalanan Amerikan ve yabancı birliklerin Afganistan'dan çekilmesine ilişkin anlaşmayı sert şekilde de eleştirdi ve Taliban'ı cihatçı davadan dönmekle suçladı.

Kabil'e girdikten ve 15 Ağustos'ta iktidarı ele geçirdikten sonra, Taliban birkaç cihatçı gruptan tebrik aldı, ancak sadece IŞİD'den böyle bir tebrik gelmedi.

IŞİD'in de Afgan yönetiminin çöküşünden kazanç sağlayabileceği yönünde güvenlik analistlerinin uyarıları mevcut.

"Bay Q" rumuzuyla sosyal medyada araştırmalarını yayınlayan IŞİD konusunda Batılı bir uzman olan, 1 Ocak ile 11 Ağustos arasında geçen yılın aynı dönemindeki 34'e kıyasla 216 ISKP saldırısı kaydedildiğini belirtiyor.

İsmini saklı tutan bu uzman geçtiğimiz hafta AFP'ye verdiği demeçte, "Bu rakamlar, Afganistan'ı en dinamik IŞİD bölgelerinden biri yapıyor. Her şey doğrudan ABD'nin çekilmesiyle bağlantılı değil, ancak Taliban'ın zaferi de ISKP'ye oksijen sağlıyor" diyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kabil'de bir patlama daha meydana geldi
ABD'den IŞİD/Horasan'a misilleme: Elebaşını öldürdük
Kabil'de bilanço artıyor: Ölü sayısı 180'e yükseldi!

Dünya Haberleri