Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Brezilya ve İsviçre’nin Suriye yardım mekanizmasının 9 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısı oylandı. Tasarı, 15 üyeli BMGK’da 13 “evet”, 1 “çekimser” oy alırken, daimi üye Rusya’nın “hayır” oyuyla onaylanamadı.
Oylamanın ardından söz alan BMGK üyelerinin bir çoğu Rusya’nın kararını “hayal kırıklığı” olarak nitelendirerek, Suriye halkına gerekli yardımın ulaşamamasının ülkenin kuzeybatısındaki insanları açlığa maruz bırakacağını dile getirdi.
Kararı veto eden Rusya’nın mekanizmaya ilişkin ayrı bir karar taslağı bulunuyor. Rusya’nın sunduğu taslak, mekanizmanın 6 ay uzatılmasını talep ediyor ve Suriye yönetimini gözeten bazı unsurlar içeriyor.
"TAM BİR ZALİMLİK EYLEMİ"
ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın vetosunun ardından konseyde yaptığı konuşmada, "Suriye halkı için üzücü bir an. Az önce bizim ve dünyanın tanık olduğu şey, tam bir zalimlik eylemiydi." sözleriyle Moskova'ya sert eleştiriler yöneltti.
Linda Thomas-Greenfield
Rusya'yı tutumunu yeniden gözden geçirmeye çağıran ve yardımlara devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Amerikalı büyükelçi, "Buna devam etmeliyiz. Suriye halkı bize güveniyor ve hepimiz Rusya'yı iyi niyetle masaya dönmeye teşvik etmeliyiz." şeklinde konuştu.
BM’DEN AÇIKLAMA
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye yardım ulaştırılmasını sağlayan mekanizmanın görev süresinin uzatılmamasını hayal kırıklığıyla karşıladığı bildirildi.