Avrupa Birliği (AB), G7 ülkeleri ve Avustralya'nın kararıyla Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat sınırlaması getirilmesi ve bu fiyata uymayan gemilerin Batılı şirketler tarafından sigortalanmasının yasaklanmasının ardından, petrol tankerlerinin İstanbul Boğazı'ndaki bekleyişi sürüyor. AB ve G7 ülkeleri ile Avustralya, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.
Tavan fiyat uygulamasına destek veren G7-Avustralya koalisyonundan bir yetkili, Türkiye sularındaki tanker trafiğinde yaşanan aksamanın Rus petrolüne yönelik yaptırımlardan değil Türkiye'nin yeni sigorta uygulamasından kaynaklandığını söyledi. Tankerlerin bekletilmesinin nedeninin yaptırımlar olmadığını belirten yetkili, bölgede gecikme yaşayan 20 petrol tankerinden biri hariç hepsinin Rusya değil Kazakistan menşeli petrol taşıdığını, dolayısıyla tavan fiyat uygulamasına tabi olmadığını aktardı.
'SİGORTA VE NAKLİYE ŞİRKETLERİYLE GÖRÜŞÜLÜYOR'
Öte yandan, tankerlerin yığılmasından endişe duyduklarını söyleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Moskova yönetiminin konuyu sigorta ve nakliye şirketleriyle görüştüğünü söyledi.
RIA Novosti haber ajansının aktardığına göre "Durumun farkındayız" diyen Grushko "Sorun, sigorta ve nakliye şirketleriyle görüşülüyor. Sonuçta sigortayı devlet değil, şirketler yapıyor" ifadelerini kullandı. Bakan yardımcısı "Sorun çözülmezse elbette siyasi düzeyde müdahale olacaktır" diye devam etti.
TÜRKİYE'NİN ENGELİ SURİYE İÇİN BİR PAZARLIK KOZU MU?
Öte yandan yaşanan sorunun diğer yanını Suriye üzerine devam eden pazarlıkların oluşturduğu yolunda değerlendirmeler başladı. Ukrayna savaşının başından bu yana Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını uygulamaktan yana olmadığını her fırsatta dile getiren Türkiye'nin G7 ülkelerinin kararı ardından tankerlerin Boğaz'dan geçişine izin vermemesi ise soru işareti yarattı.
Reuters'ın haberinde, Türk hükümetinin taleplerinin, teyit mektubunda yer alan genel bilgilerin çok ötesine geçtiğine de değinildi. Bu bilgi akla Suriye'ye operasyon konusunda Türkiye ile Rusya arasında devam eden pazarlıkları getirdi.
RUSYA TÜRKİYE'NİN KARA HAREKATINI ENGELLEME ÇABASINDA
Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın, Türkiye sınırına yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Tel Rıfat bölgesine takviye birlik gönderdiği iddia edilmişti. AFP'nin aktardığına göre, Moskova Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olası kara harekatında "hedef alınacak" bölgeler arasında saydığı Tel Rıfat'ta asker sayısını artırmıştı.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdülrahman AFP'ye verdiği demeçte, takviye kuvvetlerin "Türkiye'nin olası operasyonunu durdurma veya erteleme girişiminin bir parçası" olabileceğini söylemişti.