EDA SANĞU | KARAR
Ukrayna'da Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi, Ukrayna Savunma Bakanlığı ile Privatbank ve Oshadbank web sitelerinin siber saldırıya maruz kaldığını açıkladı. Saldırıya uğrayan iki bankanın da ödeme ve uygulama kısmında sorunlar yaşandığı bildirildi. Ukrayna, 14 Ocak'ta da siber saldırıya uğramış, bundan Rusya'yı sorumlu tutmuştu.
Rusya ve Ukrayna arasında tırmanan geriliminin siber saldırılarla yeni bir boyut kazandığını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi ve Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Nafiz Ünlü, KARAR'a çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Rusya'nın Ukrayna sınırına yığdığı askerlerden öte el altından siber operasyonlara devam ettiğini söyleyen Dr. Nafiz Ünlü, bundan ABD ve NATO ülkelerinin de zararlı çıkacağına dikkat çekti. Ünlü ''Ukrayna, Rusya'nın saldırılarının yükünü hissetmeye devam ederken, hükümet ve siber güvenlik uzmanları, bu hacker saldırılarının küresel olarak yayılarak Avrupa'yı, ABD'yi ve ötesini tehdit edebileceğinden endişe ediyor.
Dr. Nafiz Ünlü'nün açıklamaları şöyle:
Rusya-Ukrayna potansiyel savaşı siber ataklarla yeni bir boyut kazandı. Resmen bunun adı siber savaş'tır. Kim kimi yenecek ne kadar zarar verecek, bunu zaman gösterecek. Şimdiden tahminde bulunmak bizi yanlış yerlere götürür.
Geçen Ocak ayında Ukrayna’daki yüzlerce kamu web sitesine siber ataklar yapıldı. Yetmiş civarında web sitesi kapatılmak zorunda kaldı.
Sanırım birçok uzman bu zararları bertaraf edebilmek için gece gündüz çalışmışlardır. Fakat burada önemli olan kaç tane web sitesinin kapatıldığı değil, tarafların birbirlerine ne kadar zarar verdiği ile ilgilidir. Çünkü bilinen veya bilinmeyen saldırı yöntemleri insanlara ve kuruluşlara farklı zararlar veriyor.
Burada önemli konu psikolojik üstünlüktür. Bu savaş 'konvansiyonel' savaşlardan farklı olarak topla tüfekle yapılmıyor. Dijital dünyada en zeki bilgisayar korsanlarının ve bilgisayar ajanlarının saldırılarıyla yapılıyor.
'SİBER SALDIRILAR KÜRESEL BİR TEHDİT OLUŞTURABİLİR'
Rusya, ülkenin Ukrayna sınırına 100.000'den fazla asker göndererek, Avrupa'nın on yıllardır gördüğü hiçbir şeye benzemeyen bir savaş tehdidinde bulundu. Henüz herhangi bir saldırı olmasa da el altından siber operasyonlara devam ediyor.
Microsoft'taki araştırmacılar tarafından keşfedilen bir siber saldırıda korsanlar ilk olarak Ukrayna devlet kurumlarının dijital platformlarının içine yıkıcı kötü amaçlı yazılımlar yerleştirdiler. Kimin sorumlu olduğu henüz belli olmamasına rağmen, Rusya baş şüpheli olarak gözükmektedir.
Ancak Ukrayna, Rusya'nın saldırılarının yükünü hissetmeye devam ederken, hükümet ve siber güvenlik uzmanları, bu hacker saldırılarının küresel olarak yayılarak Avrupa'yı, Amerika Birleşik Devletleri'ni ve ötesini tehdit edebileceğinden endişe ediyor.
18 Ocak'ta ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), kritik altyapı operatörlerini siber tehditlere karşı "acil, kısa vadeli adımlar" atmaları konusunda uyardı ve Ukrayna'ya yönelik son saldırıları ABD'ye yönelik olası tehditlere karşı tetikte olmanın bir nedeni olarak gösterdi.
Ajans ayrıca, 2017'de ortaya çıkan ve kontrolden çıkan, internette hızla yayılan ve milyarlarca dolara mal olan tüm dünyayı etkileyen siber saldırı, NotPetya ve WannaCry'ye dikkat çekti. Sonuçta Paralellikler açık: NotPetya, yüksek gerilimli bir dönemde Ukrayna'yı hedef alan bir Rus siber saldırısıydı.
ABD Başkanı Joe Biden, 19 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Ukrayna'ya karşı gelecekteki Rus siber saldırılarına kendi siber yetenekleriyle yanıt verebileceğini ve bunun da çatışmaların yayılması ihtimalini daha da artırabileceğini söyledi.
ABD, MİLYAR DOLARLIK ZARARA UĞRAYABİLİR
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğine dair korkuların ortasında, böyle bir çatışmanın siber uzayda nasıl sonuçlanacağına dair endişeler daha da artıyor.
Görünen o ki bir Ukrayna işgali ve ABD veya NATO müdahalelerinin ardından artan kısasa kısas mücadelesinin bir parçası olarak Rusya'nın ABD hedeflerine karşı siber saldırılar başlatabilir. Bu saldırılar yalnızca web sitelerini çalışamaz hale getirmenin ötesinde havaalanları ve enerji tesisleri gibi kritik altyapılara zarar vermeyi amaçlayan çok daha ciddi saldırılar olarak karşımıza çıkabilir.
Siber uzaydan daha sisli bir savaş alanı yoktur. Ulusal gücün bir unsuru olarak siber uzayın ana faydalarından biri budur – bir siber saldırı neredeyse her zaman makul bir inkar edilebilirlik sağlar. 14 Ocak 2022'de Rusya, merkezi Greeley, Colorado'da bulunan et tedarikçisi JBS Foods'a, Gürcüstan ‘da bulunan ABD’nin doğu yakasının en büyük petrol boru hattını işleten Colonial Pipeline'a yönelik 2021 fidye yazılımı saldırılarından sorumlu olan Dünyanın en büyük fidye yazılım çetesi Rus merkezli siber çete REvil'in üyelerini tutukladı.
Bu da Rusya'nın Siber ataklar konusunda hiç de masum olmadığını gösteren örneklerden birisidir. Bazı analistler ABD'nin dünyadaki en yetenekli siber güç olduğunu ve ABD'nin ayrıca Rus siber saldırganlığıyla ilgili 20 yıllık deneyime sahip olmakla bu tür saldırılara karşı üstünlük sağlayabileceğini öngörmektedirler.
Rusya, ABD'nin kritik altyapısını bozarak Ukrayna'daki Rus hamlelerine ABD'nin yanıtını geçici olarak caydırabilirse de, Amerikalıların böyle açık bir saldırıya birleşik ve güçlü bir yanıt vermesi muhtemeldir.
Sonuçta, 23 Aralık 2015'te Ukrayna'nın elektrik şebekesine yapılan bir siber saldırı, Ukrayna'da yaklaşık 230.000 tüketicinin 1-6 saat boyunca elektrik kesintisine neden oldu. Bu Saldırı, Ukrayna'da devam eden bir Rus askeri müdahalesi sırasında gerçekleşti ve bu saldırının mimarı "Kum kurdu" olarak bilinen bir Rus gelişmiş hacker grubuna atfediliyor. Bu da siber saldırganların ülkeler arasında özellikle de gerçek ve sanal bir savaş zamanında ne kadar etkili olabileceğini bize göstermektedir.''