Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi bütün dünya ekonomisini alt üst edecek sonuçlar doğururken, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış bu durumun en çarpıcı örneği oldu.
Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Dünya Gıda Programı'nın (WFP), internet sitesinde yayımlanan "Ukrayna Savaşından Ötürü Öngörülen Şiddetli Gıda Güvensizliği" başlıklı raporda, Rusya-Ukrayna savaşının, kıtlık ve açlığın yaygın olduğu ülkelerdeki insani duruma olası etkileri incelendi.
Raporda, savaşın küresel alanda dalgalanma etkisi yapması öngörülerek "Tahıl ve enerji pazarında beklenen küresel fiyat artışı, savaş öncesinde asgari gıda ihtiyacını karşılayamayanları zor durumda bırakacak" ifadesi kullanıldı.
"47 MİLYON KİŞİ ŞİDDETLİ AÇLIK ÇEKECEK"
Bu kapsamda WFP'nin 81 ülkede yaptığı araştırma sonucu gıda güvensizliğine dair iki senaryo çizdiği, birinci senaryoya göre yıl içinde dünyada 33 milyon kişinin savaş nedeniyle şiddetli açlık çekeceği, ikinci senaryoya göre ise bu sayının 47 milyonu bulacağı tahmin edildi.
Rusya-Ukrayna savaşından önce de şiddetli açlıkla mücadele edenler dahil dünyada açlık çeken toplam kişi sayısının bu yıl 323 milyona yükselebileceği belirtildi.
Öte yandan BM'nin Cenevre Ofisindeki basın toplantısında konuşan WFP Doğu Afrika Bölge Direktörü Michael Dunford, Doğu Afrika'da mevsim yağmurlarının dördüncü kez üst üste beklenen oranda düşmemesi halinde Etiyopya, Kenya ve Somali'de milyonlarca ailenin kuraklıktan olumsuz etkileneceğini bildirdi.