Riyad’dan Şam’la diyalog sinyali

Arap ülkelerinin Beşar Esad’a karşı savaşan muhalifleri destekleme politikasında değişiklik işaretleri veriliyor. BAE’nin Esad ile ilişkilerini normalleştirmesinden sonra, Suudi dışişleri bakanı da Arap dünyasında Suriye’yi izole etmenin işe yaramadığı ve en azından insani meselelerde Şam ile diyalog kurulması gerektiği konusunda görüş birliği oluşmaya başladığını belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Arap dünyasında Suriye’yi izole etmenin işe yaramadığı ve mültecilerin geri dönüşü de dahil olmak üzere en azından insani meselelerin ele alınması için bir noktada Şam ile diyalog kurulması gerektiği konusunda görüş birliği oluşmaya başladığını belirtti. Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Münih’te düzenlenen güvenlik konferansında yaptığı açıklamada “Sadece Körfez İşbirliği Konseyi içinde değil, Arap dünyasında da statükonun uygulanabilir olmadığı konusunda bir fikir birliğinin geliştiğini göreceksiniz” dedi.

Bakan, siyasi bir çözüm için “maksimalist hedeflere” doğru bir yol olmadan, komşu ülkelerdeki Suriyeli mülteciler ve özellikle Suriye ve Türkiye’yi vuran yıkıcı depremin ardından sivillerin çektiği acıları ele almak için başka bir yaklaşımın formüle edilmekte olduğunu belirtti. Suudi bakan böyle bir yaklaşım dolayısıyla en azından mültecilerin geri dönüşü gibi bazı insani hedefleri gerçekleştirecek şekilde Şam hükümetiyle bir diyalogdan geçilmesi gerekeceğine işaret etti.

Depremin ardından Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdünlü mevkidaşlarının ziyaretlerinin ardından kendisinin de Şam’ı ziyaret edeceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Prens Faysal söylentiler hakkında yorum yapmayacağını söyledi. Prens Faysal’ın açıklamaları, Suriye’de 12 yıldır devam eden iç savaşın ilk yıllarında Suudi Arabistan da dahil olmak üzere birçok Arap ülkesinin Beşar Esad’a karşı savaşan isyancıları desteklediği döneme göre bir değişime işaret ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, İran’ın Arap dünyasındaki nüfuzuna karşı Batı tarafından dışlanan Esad ile ilişkilerini normalleştirdi. ABD’nin yaptırımları da karmaşık bir faktör olmaya devam ederken, diğer Arap ülkeleri Suriye’ye karşı temkinli davranmayı sürdürüyor. Kuveyt Dışişleri Bakanı, Münih’te Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ülkesinin Şam’la muhatap olmadığını ve uluslararası kuruluşlar ve Türkiye aracılığıyla yardım sağladığını söylemiş ve bu tutumla ilgili noktada bir değişiklik yapmayacaklarının altını çizmişti.

6 Şubat’taki depremin ardından ilk etapta yalnızca Suriye’nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere yardım gönderen Suudi Arabistan, daha sonra bu kapsamı genişleterek Esad’ın kontrolündeki bölgelere yardım uçakları gönderdi. Katar da, Türkiye ve Suriye’ye depremden etkilenenlere yardım amacıyla 10 bin konteyner ev bağışladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ürdün toplantı tarihi verdi: Suriye Arap dünyasına ‘geri dönüyor’

Dünya Haberleri