Pekin'e yeni yaptırımlar yolda: ABD, yapay zeka ve çiplere yapılan yatırımı sınırlandırdı

ABD Maliye Bakanlığı, Çinli şirketlerin çip yapımında kullanılan geliştirilmiş yarı iletken, yapay zeka ve kuantum hesaplama üzerinde çalıştığı alanlara ABD yatırımlarını ve teknik bilgi akışını sınırlandıracak yeni yaptırımlar üzerine değerlendirmeler yapıldığını açıkladı.

SELMAN CÖMERT

ABD Maliye Bakanlığı’nın yatırım güvenliğinden sorumlu Müsteşar Avukat Paul Rosen, Senato Bankacılık Komitesi'nin toplantısından önce, özellikle Çin’in ve Pekin’in askeri faaliyetleriyle ilgili yapılacak yaptırımlarla ilgili konuştu. Rosen, ABD kaynaklı "geliştirilmiş yarı iletken, yapay zeka ve kuantum hesaplama gibi belirli sektörler ve alt sektörlere sağlanan teknik bilgi akışının” sınırlandırılması üzerine çalıştıklarını belirtti.

Şubat ayında Reuters’e konuşan üç kaynak, Amerikan firmalarının Çin’deki bazı teknoloji sektörlerine yaptığı yatırımların sonunu getirme planının bir parçası olarak, Biden yönetiminin bazı Çin merkezli teknoloji şirketlerine yatırım yapmayı yasaklamayı ve diğer şirketlere de daha sıkı denetim uygulamayı planladığını bildirmişti.

Habere göre Washington'daki Çin karşıtları, ABD yatırımcılarını Pekin’in askeri faaliyetlerine katkıda bulunan Çin teknoloji şirketlerine sermaye ve teknik bilgi sağlamakla suçluyor.

‘ÇİN ORDUSUNA KATKI YAPACAK SATIŞLAR DURDURULDU’

Cumhuriyetçi Senatör Bill Hagerty, Amerikan menşeli ürünlerin Çin telekomünikasyon şirketi Huawei'ye tedarikini sınırlama çabaları hakkında bilgi istedi.

Huawei'ye yapılan ihracatlar şu anda lisans gerektiriyor. Bu lisansların iptal edilmesiyle ilgili sorulan soruya, Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Thea Rozman Kendler, "Bu meselenin derinlemesine analizini yapıyoruz" cevabını verdi.

Çin'e yapılan ihracat kalemlerinin birçoğunu yakından inceleyen ABD’li yetkililer, geçen yıl Çin ordusuna teknolojik avantaj sağlayacak satışları durdurmak için Pekin’den gelen taleplerin dörtte birini reddetti veya işlem yapmadı.

Avukat Kendler, Senato Bankacılık Komitesi'ndeki duruşmadan önce yazılı ifadesinde, 2022 yılında 5 bin 64 ihracat ve yeniden ihracat lisans başvurusunun incelendiğini ve bunların yaklaşık yüzde 26'sının reddedildiğini veya işlem yapılmadan geri gönderildiğini belirtti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Bilim insanları uyardı: Doğada ayak izinizi bırakmayın! Nedenini öğrenince asla çıplak ayakla yere basmayacaksınız
Apple, AirPods kulaklıkları neden sadece beyaz renk üretiyor? Kırılma noktası bu tarihte yaşandı
150 yıllık çınar ağaçlarını öyle bir paraya satmak için çaldılar ki pes! Bu kadar vicdansızlık olmaz...

Dünya Haberleri