Myanmar’daki askeri cunta ile ilgili skandal gerçek ortaya çıktı: Batılı şirketler katliama ‘sponsor’ olmuş

2021 yılının başında meydana gelen askeri darbeden bu yana cuntacıların baskıyla yönettiği Myanmar’la ilgili skandal bir rapor yayınlandı. Raporda, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da bulunan 13 ülkeden onlarca şirketin binlerce kişiyi öldüren ve hapse atan cunta yönetimine silah parçaları tedarik ettiği belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler’in Myanmar Özel Danışma Konseyi tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da bulunan 13 ülkedeki şirketler, ordunun silahlarını üreten devlete ait kuruluşa malzeme tedarik ederek dolaylı veya doğrudan Myanmar cuntasına yardım ediyor.

Ordu, 2021 yılının şubat ayında görülmemiş derecede şiddet kullanarak Myanmar'ın kontrolünü ele geçirdi. O zamandan beri askeri direnişi ortadan kaldırmak amacıyla 2 bin 730'dan fazla kişiyi öldürdü ve 17 bin 200'den fazla kişiyi tutukladı. Hava saldırıları, yakılan köyler ve işkence gören çocuklara ilişkin haberler, uluslararası otoritelerin tepkilerine neden oldu.

ŞİDDETE DESTEK VEREN ONLARCA ŞİRKET LİSTEDE

Görüşmeler, nakliye kayıtlarının ve sızan belgelerin analizi yoluyla hazırlanan rapor, orduya silah parçaları tedarik eden Avusturya, Fransa, Çin, Singapur, Hindistan, İsrail, Ukrayna, Almanya, Tayvan, Japonya, Rusya, ABD ve Güney Kore merkezli onlarca şirketin bulunduğunu ortaya çıkardı.

Rapora göre şirketler, Myanmar'ın silahlı kuvvetleri için askeri teçhizat üretmekten sorumlu devlete ait bir şirket olan Savunma Sanayii Müdürlüğü'ne (DDI) hammadde, makine, teknoloji ve parça tedarik ediyor.

‘SOYKIRIMA ORTAK OLMAYIN’

Myanmar Özel Danışma Konseyi’nin Kurucusu Yanghee Lee, DDI'nın bu ithal malzemeleri "insan hakları ihlallerini, savaş suçlarını, insanlığa karşı suçları ve soykırımı bastırmak için" kullanabileceğini söyleyerek ordu ve ilgili kuruluşlarla doğrudan veya dolaylı olarak iş yapan şirketlere durma çağrısında bulundu. Lee, eğer bu şirketler doğrudan DDI ile iş yapmıyorlarsa, ürünlerinin yanlışlıkla nasıl Myanmar'da ordu tarafından silah imalatında kullanıldığını araştırmaları gerektiğini söyledi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Myanmar'da askeri uçak düştü
Ordu siyaseti sivillere bırakmıyor: Myanmar’da askeri cunta OHAL’i yine uzattı
Darbeciler kimseye acımıyor: Myanmar’da cuntanın hedefinde çocuklar var

Dünya Haberleri