EDA NARİN | KARAR
Myanmar'da ordunun yönetime el koyması sonrası başlayan protestolar devam ediyor. Ordu ve güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 3 protestocu hayatını kaybetmişti. Ayrıca ordunun protestolarda gerçek mermi kullandığı da biliniyordu.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ENGEL
Reuters'ın haberine göre, ülkede hakim olan kargaşa ortamı gün geçtikçe artıyor. Yaklaşık 3 haftadır süren protestolarda öğrenciler Myanmar'ın en büyük şehirlerinden Yangon'daki üniversitede açıklama yaptı. Öğrencilerden Kaung Sat Wai, "Biz öğrenciler diktatörlüğü yıkmalıyız. Darbeden beri hayatımız umutsuz hale geldi, hayallerimiz öldü" dedi. Üniversitedeki açıklama sonrası polis kampüsün kapılarını kapatarak yüzlerce öğrencinin dışarıya çıkıp yürüyüş yapmasını engelledi.
ORDU DESTEKÇİLERİ SOKAKLARA ÇIKTI
Öte yandan ülkede yükselen bir başka protesto dalgası ise ordu destekçileri tarafından başlatıldı. Yangon'da toplanan bine yakın ordu destekçilerinden bazıları gazetecileri tehdit etti. Darbe karşıtları ile ordu destekçileri arasında arbede yaşandı. Kaynakların aktardığına göre, bir fotoğrafçı yaralandı. Tanıklar, askeri destekçilerin taş fırlattığını ve mancınık attığını söyledi. Ayrıca askeri destekçilerden birinin elinde bıçak olduğu ise doğrulandı.
DOKTORLARDAN "BEYAZ ÖNLÜK DEVRİMİ" YÜRÜYÜŞÜ
Bugün doktorların da protestoların bir parçası olarak "beyaz önlük devrimi" adıyla yürüyüş yapmaları bekleniyor.
FACEBOOK'TAN ORDUYA YASAK
Bu arada Facebook, Myanmar ordusunun Facebook ve Instagram platformunu kullanmasını yasakladı. Facebook kararına gerekçe olarak şiddeti ve ordunun platformları kullanmasına izin verme riskini gösterdi.
ORDU: PROTESTOLARDA DEMOKRATİK YOL İZLİYORUZ
Reuters'ın ulaşmaya çalıştığı askeri konsey sözcüsü telefonlarına cevap vermedi.
Güvenlik güçleri, demokraside ısrarcı olan insanlara karşı daha önce ülkede yapılan baskılardan daha fazla baskı yaptı. Devlet medyasının bildirdiğine göre, askeri komutan General Min Aung Hlaing yetkililerin protestolarla başa çıkmada demokratik bir yol izlediklerini ve polisin plastik mermi gibi asgari güç kullandığını söyledi. Bununla birlikte, üç protestocu ve bir polis hayatını kaybetti.
728 KİŞİ TUTUKLANDI
Myanmar'daki bir insan hakları grubu, çarşamba günü 728 kişinin demokrasi yanlısı protestolarda tutuklandığını ve suçlanarak mahkum edildiğini söyledi.
"HERKESTEN ŞİDDETE BAŞVURMAMASINI İSTİYORUZ"
Krizden çıkış yolunu bulmaya yönelik ilk diplomatik çabaların merkezinde seçim sorunu ortaya çıktı ve Endonezya, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) içinde liderliği ele geçirdi. Dışişleri Bakanı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Myanmar ordusu ve devrik hükümetin temsilcileriyle yoğun görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Bakan Retno Marsudi, günün erken saatlerinde Tayland'ın başkentinde görüşmek üzere Myanmar’ın askeri olarak atanan Dışişleri Bakanı Wunna Maung Lwin ile görüştü. Ancak Endonezya’nın müdahalesi, Myanmar’daki darbenin cuntaya meşruiyet kazandıracağından ve kasım seçimini iptal etme teklifinden korkan muhalifler arasında şüphe uyandırdı. Retno, gazetecilere Myanmar halkının iyiliğinin en büyük öncelik olduğunu söyledi. Myanmar bakanı ve Taylandlı mevkidaşı Don Pramudwinai ile yaptığı görüşmenin ardından, "Herkesten şiddete başvurmamasını istiyoruz" dedi.
ORDU SEÇİM İÇİN ZAMAN VERMEDİ
Kaynaklar, Endonezya'nın ASEAN üyelerinin generallerin adil seçim vaatlerine bağlı kalmalarını sağlamak için gözlemciler göndermesini önerdiğini söyledi. Ordu, iktidarı ele geçirdiğinde bir yıllık olağanüstü hal ilan etmesine rağmen seçim için bir zaman çerçevesi vermedi. Retno bir seçimden bahsetmedi, ancak “kapsayıcı bir demokratik geçiş sürecinin önemini” vurguladı.
ABD VE İNGİLTERE'DEN YAPTIRIMLAR
Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve diğerleri, cunta üyelerine ve askeri işletmelere yönelik sınırlı yaptırımlar uyguladı.