Meksika Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karar ile kürtaj, 32 eyaletin tamamında suç olmaktan çıkarılıyor ve yasallaşıyor.
‘HİÇBİR KADIN ANNE OLMAYA ZORLANAMAZ’
Yüksek Mahkeme Başkanı Arturo Zaldívar, “Tecavüz vakalarında hiçbir kız çocuğu, ne devlet ne ebeveynleri ne de vasileri tarafından anne olmaya zorlanamaz” dedi.
BBC’nin haberine göre, Yüksek Mahkeme’nin aldığı bu karar, federal sağlık sisteminin kürtaj hizmeti vermesinin önünü açıyor. Karar, kadın örgütleri tarafından da memnuniyetle karşılandı. Mexico City 2007 yılında kürtajı suç olmaktan çıkaran ilk eyalet olmuş ve akabinde çok sayıda eyalet benzer kararlar almışlardı. Fakat kadınlar, eyalet düzeyinde alınan bu karardan habersizdi. Kadın hakları aktivisti Sara Lovera AFP’ye verdiği demeçte, bu konuya değindi ve şöyle konuştu:
“Birçok kadın haklarını bilmiyor çünkü yerel yönetimler bu konuda tanıtım kampanyaları yürütmedi. Bu nedenle Yüksek Mahkeme’nin bugünkü kararı önemli.”
Kararın Meksika’nın muhafazakâr politikacılarını ve Katolik Kilisesi’ni kızdırması muhtemel. Ancak ülkede Katolik Kilisesi’nin etkisi son yollarda azalıyor, hükümet de kendisini laik olarak görüyor.
LATİN AMERİKA ÜLKELERİNDE DURUM NE?
İlk birkaç haftada kürtaj, Kolombiya, Küba, Uruguay ve Arjantin’de yasal. Arjantin’de ekim ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde önde gelen aday Javier Milei, kürtajı yasaklamak istiyor. Bazı ülkeler tecavüz ya da sağlık riski gibi durumlarda kürtaja izin verirken; El Salvador, Honduras, Nikaragua, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nde ise kürtaj tamamen yasak.