Lula ‘bir grup kaçığın işi’ dedi: Brezilya’daki kriz devam edecek mi?

Brezilya’nın aşırı sağcı eski başkanı Jair Bolsonaro destekçisi protestocular ülkenin Kongre, Yüksek Mahkeme ve başkanlık sarayını tahrip etti. 12 yıl aradan sonra başkanlık koltuğuna oturan Lula, ateşli protestolarla mücadele sözü verirken, “Protestolar, bir grup kaçığın teşvik ettiği bir şeydi” dedi.

Geçtiğimiz pazar günü patlak veren olaylarda seçimi kaybeden Bolsonaro’nun öfkeli destekçileri devlet binalarına baskın yaparak tahrip etti. Olaylarla ilgili konuşan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, protestocuların hafta sonu hükümet binalarını nasıl aştığıyla ilgili sorular artarken, ülkenin güvenlik güçlerine yönelik büyüyen tepkilere katıldı.

Lula, olaylarla ilgili, "Olanların bir darbe girişimi olduğunu düşünmek istemiyorum. Belki de küçük bir şeydi, seçimlerin bittiğini ve elektronik oy sandığının muhtemelen dünyadaki en mükemmel seçim modeli olduğunu kabul etmek istemeyen bir grup kaçığın teşvik ettiği bir şeydi" dedi.


Luiz Inacio Lula da Silva

‘POLİS PROTESTOCULARLA İŞBİRLİĞİ YAPTI’

Valilerle yaptığı toplantıda Lula, "Brasilia polisi saldırı tehdidini ihmal etti, Brasilia istihbaratı bunu ihmal etti. Görüntülerde polislerin saldırganlarla konuştuğunu görülüyor. Polisin göstericilerle açık bir göz yumması söz konusu” dedi ve ayrıca protestocuları kimin finanse ettiğini bulma sözü verdi. Brezilyalı yetkililer, güvenlik ve istihbarat yetkililerinin protestocularla işbirliği yaptığı iddialarını araştırırken failleri yakalamak için çalışıyor.

‘BOLSONARO YENİLGİYİ KABULLENEMİYOR’

Öte yandan, Brezilya’nın yeni lideri Lula, selefi Jair Bolsonaro'nun seçim yenilgisini kabullenmek istemediğini söyledi. Brezilya basınında çıkan habere göre, Lula, parlamenterle görüşmesinde Bolsonaro'yu eleştirerek, "31 Aralık'ta görevi bırakan başkan maalesef yenilgiyi kabul etmek istemiyor. Bugün bile kaybetmeyi kabullenmeyen açıklamalarını gördüm" dedi.

ÜST DÜZEY GÖREVDEN ALMALAR

Brezilya’da İletişim Bakanı Paulo Pimenta, pazar günkü olayların "bir düzeyde rahatlık sağlanmadan" meydana gelemeyeceğini söyleyerek “Kongre'ye ve başkanlık sarayına giden ana kapıların kırılmadığına dikkat çekti, bu da bir tür gizli anlaşma olduğunu düşündürüyor” dedi.

Pazar günü, Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, Brezilya Federal Bölge Valisi Ibaneis Rocha'yı üç ay süreyle görevden aldı. Bolsonaro'nun müttefiki olan Rocha, başkent Brasilia'nın da içinde bulunduğu Federal Bölge'nin valisi olarak görev yapıyordu. Kurumsal İlişkiler Bakanı Alexandre Padilha, saldırının Rocha'nın Federal Bölge hükümetinin "ihmalinden" kaynaklandığını iddia etti.

GÜVENLİK SEKRETERİ TATİLDE

Bolsonaro döneminde adalet bakanı olarak görev yapan ve saldırı gerçekleştiği sırada ABD’de tatil yapan Federal Bölge Güvenlik Sekreteri Anderson Torres'e karşı suçlamalar artmaya devam etti. Brezilya Adalet Bakan Yardımcısı Ricardo Cappelli, 8 Ocak'ın Torres tarafından bir sabotaj eylemi olduğunu söyleyerek "Pazar günü eksik olan, Federal Bölge’deki güvenlik sekreterliğinin komuta ve liderliğiydi. Birkaç saat içinde yaşananların tesadüf olmadığını söyleyebilirim” dedi.

Pazar günkü ayaklanmaların ardından yaklaşık bin 500 kişi gözaltına alındı. Ateşli protestoların devam etme ihtimaline karşın mücadelesini sürdüren ülke polisi, baskına katıldığı iddiasıyla 527 kişinin tutuklandığını, 599 kişinin ise polise ifade verdikten sonra serbest bırakıldığını açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Brezilya’da Kongre baskınının yankıları sürüyor: Lula, ordu komutanını görevden aldı
Bolsonaro soruşturmasında şoke eden detay: 'Seçim sonucunu düzeltme' planı deşifre oldu
Bolsonaro'ya 'Kongre baskını' soruşturması: Destekçilerini kışkırttı

Dünya Haberleri