Litvanya da 'Çin, Doğu Türkistan'da soykırım yapıyor' dedi

Doğu Türkistan'da Çin'in zulmüne maruz kalan Uygur Türklerine gün geçtikçe destek büyüyor. Litvanya Parlamentosu da Çin’in Doğu Türkistan’da soykırım işlediğine dair kararı kabul etti. BM'ye toplama kampları için soruşturma çağrısı yapıldı. Çok sayıda ülkenin gündeminde olan zulme karşı Türkiye'nin sessizliğini koruması ise dikkat çekiyor...

Doğru Türkistan'da Uygur Türklerine uygulanan politikalar farklı farklı ülkeler tarafından "soykırım" olarak nitelendirilmeye devam ediyor. Bu ülkelere bir yenisi daha eklendi.

Litvanya’da bugün Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk kökenli halkları hedef alan insan hak ihlallerinin, soykırım olarak tanınması için oylama yapıldı. Uluslararası haber ajansı Reuters'ın geçtiği habere göre, Litvanya Parlamentosu, Çin’in Uygur azınlığına yaptığı muameleyi "soykırım" olarak nitelendiren karar tasarısını kabul etti.

BM'YE TOPLAMA KAMPLARI İÇİN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Kararda, Birleşmiş Milletler'e (BM) toplama kampları için soruşturma çağrısı yapıldı ve Avrupa Komisyonu’ndan Pekin ile ilişkileri gözden geçirmesi istenildi.

Söz konusu karardan dolayı mutluluğunu paylaşan Litvanya Milletvekili Dovile Sakaliene, “50 yıldır Komünist bir rejimin işgali altında yaşamanın acımasız dersini asla unutmayacağımız için demokrasiyi destekliyoruz” dedi. Sakaliene, Çin tarafından kara listeye alınan ve kararı destekleyen parlamenterler arasındaydı.

BEŞİNCİ ÜLKE OLDU

Öte yandan Uygurlara yönelik ağır insan hakları ihlallerini soykırım olarak tanıyan Litvanya, ABD, Kanada, Hollanda ve Birleşik Krallık’ın ardından bu kararı alan beşinci ülke oldu. Bu ülkeleri propaganda yapmakla itham ederek kınayan Pekin yönetimi ise iddiaları kesin bir dille reddetmişti.

Litvanya Parlamentosu üyelerinin beşte üçü tarafından desteklenen kararın bağlayıcı bir özelliği bulunmuyor. Karar çerçevesinde Çin'den Hong Kong'daki ulusal güvenlik yasasını kaldırması, gözlemcilerin Tibet'e girmesi ve ruhani lideri Dalai Lama ile görüşmeleri de isteniyor.

ANKARA HALA SESSİZ

Öte yandan pek çok ülkenin ve Türkiye'deki muhalefet liderlerinin de gündeminde olan zulme karşı Ankara'nın sessizliğini koruması dikkat çekiyor.

EN AZ 1 MİLYON UYGUR TÜRKÜ ESİR

euronews'in aktardığı bilgilere göre; Çin'de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyunca eleştiriliyor. Pekin'in "mesleki eğitim merkezleri" olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise "yeniden eğitim kampları" diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken Çin, kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Çin'den insanlık dışı plan! Uygur Türklerinin nüfusu tehlikede
Zulüm boyut değiştirdi: Yapay zekadan kaçamıyoruz
71 barodan 'Doğu Türkistan' çağrısı: Bir milleti yok etmek insanlık suçudur

Dünya Haberleri