Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden oldu. Kuvvetli yağmur sonrası iki barajın çökmesinden kaynaklı binlerce insan ve ev denize sürüklendi. Özellikle Derne kentinin büyük bir bölümü yaşanan selden dolayı yok oldu. Libya Kızılayı'na göre 11 bin 300 kişi öldü, binlercesi ise hala kayıp.
Yardım kuruluşları enkaz altında halen çok sayıda ceset olmasından korkuyor. Kıyı şeridinde dolaşarak denizden ve enkaz altından ceset çıkaran bir Türk kurtarma ekibi, bu sabah o bölgeden 3 cenaze çıkardı.
Yetkililer ve yardım kuruluşları hayatta kalan vatandaşlar için 'salgın hastalık' konusunda uyarılarda bulunuyor. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Libya İçişleri Bakanı Emad el-Trabelsi, yetkililerin şehirdeki sağlık tehlikelerini araştırdığını ve olası bir salgın tehdidine ilişkin bir karar vereceklerini söyledi. Liman şehrinin nüfusunun selden önce yaklaşık 90 bin kişi olduğu söylenirken içme suyuna kanalizasyon suyunun karışması sonucu Derne kentinde 150 kişinin zehirlendiği aktarıldı.
SU YAKINLARINDAKİ TOPLU MEZARLARDA SALGIN RİSKİ
Bir mezarlık çalışanı, Derna kentinin eteklerindeki toplu mezarda yaklaşık 3000 cesedin gömüldüğüne inandıklarını söyledi. BM, sel felaketinden bu yana 1000'den fazla kişinin bu şekilde gömüldüğünü söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve yardım grupları, Libyalı yetkililere sel mağdurlarını suya yakın toplu mezarlara gömmeyi bırakmaları yönünde çağrıda bulunuyor. Bunun salgın risklerine yol açabileceğini söylüyorlar.
SAĞLIK MALZEMELERİ BİNGAZİ'YE ULAŞTI
Dünya Sağlık Örgütü, cumartesi günü 250 bin kişiye yetecek kadar Libya’ya sağlık malzemesi gönderdiğini açıkladı. WHO açıklamasında, temel ilaçlar, travma ve acil cerrahi malzemeleri, tıbbi ekipman ve ceset torbalarının da aralarında bulunduğu 29 ton yardımın Bingazi'ye ulaştığını söyledi.
Bingazi limanı, Derna'ya yaklaşık 300 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Selde yolların ve altyapının tahrip olması nedeniyle Derna’ya ulaşım oldukça zor. Derna'daki yol ve köprülerin hasar görmesi de kente giriş ve çıkışları engelliyor.
Yıllardır devam eden iç savaş da halihazırda zor durumda olan altyapıya büyük zarar verdi. Birleşmiş Milletler (BM), sel öncesinde Libya'da yaklaşık 800 bin kişinin acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında olduğu çeşitli ülkeler de kurtarma ve sağlık ekipleri gönderdi ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğu kaydediliyor.
BM, selin ardından acil yardım kampanyası başlattı. BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü yaklaşık 30 bin kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor.