Şiddetli çatışma riskinin artmasıyla birlikte, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Birleşmiş Milletler kararı uyarınca Kosova’daki Sırpları koruma gereğini öne sürerek bölgeye bin polis ve ordu personeli gönderme izni istedi.
Sırbistan'ın 1999'da sona eren Kosova savaşından bu yana ilk kez yaptığı talebin NATO tarafından reddedilmesi bekleniyor. Ancak bu hamlenin tek taraflı bir konuşlandırma kararına yönelik ilk adım olabileceğinden endişe ediliyor.
BÖLGENİN ATEŞİ YÜKSELİYOR
Kosova’nın kuzeyinde çoğunluk olan Sırplar, ABD ve AB'nin uyarılarına rağmen günlerdir Kosovalı yetkililerin serbest dolaşımını engelleyen barikatları kaldırmıyor. Rus paramiliter grup Wagner ile bağlantılı bir Sırp milliyetçi örgütü olan Narodne Patrole'nin üyelerinden oluşan büyük bir grup da Sırbistan-Kosova sınırının Sırp tarafında toplanarak NATO birliklerine karşı koymakla tehdit etti.
‘MÜSAADE EDEMEM’
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Rus ve Sırp güçlerinin 2021'de 104 ortak askeri tatbikat gerçekleştirmesiyle gergin durumun Vladimir Putin'in avantajına tırmanmasından endişeli olduğunu söyledi. Kosova lideri, KFOR olarak bilinen NATO liderliğindeki birliklere barikatlardakileri geri çekilmeye ikna etmeleri için zaman vermeyi kabul ettiğini, ancak daha fazla kalmalarına izin veremeyeceğini de sözlerine ekledi.
Kurti, barikatları, 2008 yılından bu yana Sırbistan'dan ayrılarak bağımsız olan Kosova’yı bölme yolunda atılmış bir adım olarak nitelendirerek “Bu hukuksuzluk ve anayasa ihlaline sonsuza kadar izin veremeyiz. Yani, bu bitmeli, ne kadar erken olursa o kadar iyi. AB-ABD, barikatların kaldırılması konusunda hemfikir. Batılı ortaklarımızın ve dostlarımızın endişesinin Belgrad'ın Moskova ile olan bağları olduğunu düşünüyorum” dedi.
RUSYA SIRBİSTAN’IN YANINDA
Başbakan Kurti, “Bence asıl endişeleri tam olarak şu: Rusya, işgali ve saldırganlığının ardından Ukrayna'da ciddi şekilde yara aldığı için krizi yaymakta çıkarları var. Müttefikleri Sırbistan’la Balkanlarda savaş çığırtkanlığı yapıyorlar” diye ekledi. Kremlin yönetimi, durumun "diplomatik yollarla çözülmesini" istediğini, ancak "Sırpların tüm haklarının garanti altına alınmasından yana olduklarını" belirtiyor.