Koladan kozmetiğe kadar birçok mamulde kullanılıyordu: Sudan’daki kriz küresel üretimi vurabilir

Sudan’da iki haftadır süren çatışmalar, gazlı içeceklerden kozmetiğe kadar birçok mamulde kullanılan ve ikamesi bulunmayan Arap sakızı arzını sıkıntıya sokabilir. Uluslararası şirketler, stoklarındaki hammadde bittiğinde ne yapacağını bilmezken, çatışmaların kısa sürmesini umuyor.

Sudan ordusu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iki hafta önce patlak veren çatışmalar bölgede insani krizlere, ölümlere ve yaralanmalara neden olurken, diğer yandan, küresel ölçekte gazlı içecek, şekerleme ve kozmetik üretimini tehlikeye sokabilir.

Akasya sakızı olarak da adlandırılan Arap sakızı arzının neredeyse yüzde 70’ine sahip Sudan’daki çatışmaların dindirilmesine yönelik uluslararası çabalar sürerken, dünya genelinden birçok üretici kritik hammaddenin peşine düştü.

‘PEPSİ VE COCA COLA YOK OLUR’

Sudan'ın süregelen güvensizliğine karşı temkinli olan Coca Cola ve Pepsico gibi az sayıda ikamesi bulunan hammaddeye bağımlı şirketler, depolarında 3 ila 6 aylık Arap sakızı ihtiyaçlarını tutarken, yiyecek ve içecek firmalarına Arap sakızı tedarik eden Kerry Group'un Satın Alma Müdürü Richard Finnegan, "Çatışmanın ne kadar sürdüğüne bağlı olarak, raftaki mamul mallar için sonuçlar olabilir" diyerek stokların 6 ay içerisinde tükeneceğini söyledi.

Küresel ilk on tedarikçiden biri olan Agrigum'un Pazarlama ve Geliştirme Direktörü Dani Haddad, "Pepsi ve Coca Cola gibi şirketler, formüllerinde Arap sakızı olmadan var olamazlar" ifadelerini kullandı.

‘TİCARET DURMA NOKTASINA GELDİ’

Kerry Group tarafından alıntılanan tahminlere göre, küresel Arap sakızı üretimi yılda yaklaşık 120 bin ton ve 1,1 milyar dolar değerinde olduğu belirtiliyor. İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan 12 ihracatçı, tedarikçi ve distribütör, yiyecek ve içecek bileşenlerini birbirine bağlamaya yardımcı olan sakız ticaretinin durma noktasına geldiğini söyledi.

Gum Arabic USA'nın başındaki Mohamad Alnoor, şu anda çatışma ve kapanan yollar nedeniyle Sudan'ın kırsal kesimlerinden Arap sakızı tedarik etmenin "imkansız" olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Sudan Ordusu duyurdu: Hızlı Destek Kuvvetleri, Türkiye'nin tahliye uçağına ateş açtı
Sudan'da “yüksek biyolojik tehlike” alarmı: Taraflardan biri...
‘Sudan’daki çatışmaların sebebi’ ilk kez kamerada

Dünya Haberleri