Dağlık Karabağ’da, Ermenistan’ın tahrikleriyle çakan kıvılcım 2020’de savaşa dönüşmüştü. Azerbaycan 6 haftalık savaşta işgal altındaki topraklarını kurtarmıştı. Ancak bölgedeki ayrılıkçı Ermeni silahlı gruplar tansiyonu yeniden yükseltti. Dört Azerbaycan askerinin can vermesi sonrası Bakü ‘terör operasyonu’ başlatırken 90’dan fazla mevzi ele geçirildi. Erivan’da protestocular Paşinyan’ın istifasını istedi. Rus elçiliğinin girişi de kapatıldı.
BAKÜ: BÖLGEDEKİ YASADIŞI GÜÇLER FESHEDİLECEK
Çatışmaların ikinci gününde Azerbaycan Savunma Bakanlığı ateşkesi duyurdu. ‘Karabağ’daki Ermenistan birlikleri silah bırakacak ve yasa dışı güçler feshedilecek’ denildi. Sürecin Rusya koordinasyonuyla yürütüleceği belirtildi. Karabağ’daki Ermeni ayrılıkçılar ise ‘uluslararası kamuoyunun hiçbir şey yapmaması üzerine iletilen şartları kabul etmek zorunda kaldıklarını’ dile getirdi. Paşinyan ise ülkesinin ateşkes sürecinde yer almadığını söyledi.
Azerbaycan’ın 19 Eylül Pazartesi günü ‘terörle mücadele operasyonu’ başlattığı Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeniler 72 saatte pes etti. Karabağ’daki Ermeni güçleri, dün konuya ilişkin açıklama yaparak, Rusya barış güçlerinin ateşkes teklifini kabul ettiklerini duyurdu.
Azerbaycan güçlerinin cephe hatlarından geçerek pek çok önemli noktayı ele geçirdiği belirtilen açıklamada, ‘dünyanın bu esnada durup izlediği’ savunulurken, bu şartlar altında çatışmaları durdurmaktan başka seçenek kalmadığı ifade edildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da bu açıklamanın ardından Karabağ’daki ayrılıkçı Ermeni güçlerin ‘silah bırakmayı, savaş ve askeri pozisyonlarından ayrılmayı ve tamamen silahsızlanmayı’ kabul ettiğini bildirdi. Buna göre, Ermeni güçlerin tüm silah ve ağır silahlarının Azerbaycan ordusuna teslim edilmesi gerekecek. Bölgenin Azerbaycan’a entegrasyonu ile orada yaşayan etnik Ermenilerin geleceğine yönelik görüşmeler ise Yevlah kentinde bugün başlayacak.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ateşkes anlaşmasının hazırlanmasında Ermenistan’ın dahli olmadığını ifade ederken, “Yaşananları not ediyoruz, gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz. Bu konuda söyleyeceklerimiz varsa mutlaka paylaşacağız.” dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Ermenistan’ın Karabağ konusunda Rusya’ya yönelik suçlamalarına tepki göstererek, “Bize yöneltilen bu tür suçlamalar kesinlikle asılsız ve dayanaksızdır. Hukuki açıdan Azerbaycan’ın kendi topraklarındaki eylemleri söz konusudur.” dedi. Ankara’dan da ‘Azerbaycan egemen toprakları üzerinde gerekli tedbiri aldı’ açıklamasıyla tam destek geldi.
Öte yandan, Rus devlet ajansı TASS’tan aktardığına göre, Rusya’nın bölgede bulunan barış güçleri çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ’dan 2 binin üzerinde sivili tahliye etti. Karabağ’daki ayrılıkçı yönetimin eski devlet bakanlarından Ruben Vardanyan, Reuters’a yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğünü ve yüzlerce kişinin yaralandığını iddia etti. Dağlık Karabağ’daki ayrılıkçı silahlı grupların Azerbaycan ordusunun mevzilerine dönük provokatif girişimleri son dönemde artmıştı. Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda, 9 Eylül’de ‘cumhurbaşkanlığı seçimi’ yapılması ise tansiyonu daha da yükseltmişti.