Japonya Başbakanı'ndan Çin'in Uygur zulmüne tepki

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, 4-20 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'na katılmayı düşünmediğini açıkladı. Daha önce ABD, Avustralya, İngiltere, Kanada Çin’in insan hakları ihlalleri nedeniyle diplomatik boykot kararı aldıklarını ve olimpiyatlara katılmayacaklarını duyurmuştu.

Milyonlarca Doğu Türkistanlıyı işkence kamplarına kapatan Çin, bir yandan kültürel soykırımı sürdürürken diğer yandan Pekin’de Kış Olimpiyatları’na hazırlanıyor. Uygurlar’ın küresel boykot çağrısına ilk olarak ABD yönetiminden kısmi destek gelmiş, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik temsilci göndermeyeceğini sadece oyuncularını göndereceklerini duyurmuştu.

Çin’deki insan hakkı ihlalleri nedeniyle birçok ülkenin diplomatik boykot uygulama kararı aldığı Pekin Kış Olimpiyatları’na ilişkin Japonya’dan sürpriz bir karar geldi.

Meclis oturumunda konuyla ilgili açıklamada bulunan Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Şubat ayında yapılacak Pekin Kış Olimpiyatları’na katılmayı düşünmediğini söyledi.

Kishida daha önce Pekin Olimpiyatları’na karşı uygulanan diplomatik boykota dair kararını, Japonya’nın ulusal çıkarlarını ve çeşitli konuları kapsamlı bir şekilde ele aldıktan sonra vereceklerini ifade etmişti.

ABD BOYKOT KARARI ALMIŞTI

ABD hükümeti, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleri nedeniyle 4-20 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Pekin Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulama kararı almış, boykotun ABD’li yetkililerle sınırlı olacağı ve milli sporcuların oyunlara katılımını etkilemeyeceği belirtilmişti. Boykot kararına daha sonra Kanada, İngiltere ve Avustralya da katılmıştı.

PEKİN TOKYO’DAN DESTEK BEKLİYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, daha önce yaptığı açıklamalarda, sporun “siyasallaştırılmasına” kesinlikle karşı olduklarını belirtmişti. Lijian Tokyo’dan gelebilecek boykot kararına karşı, "Çin, Japonya’ya geçtiğimiz yaz Tokyo Olimpiyatları’na ev sahipliği yapma konusunda tam destek verdi. Japonya’nın temel tutumu da aynı olmalı" ifadelerini kullanarak Tokyo’dan destek istemişti.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Uygurlara bir destek de Alman Dışişleri Bakanı'ndan: İslam ülkeleri bu zulme sessiz

Dünya Haberleri