Yargı reformunun “zamanlamasına” karşı çıkan İsrail Savunma Bakanı’nın Netanyahu tarafından görevden alınması, ülkedeki mevcut protestoların ateşini daha da artırdı. İsrail’in New York’taki Başkonsolosu Asaf Zamir, “demokrasi için halkının yanında olacağını” açıklayarak görevden istifa etti.
Yüz binlerce İsrailli aylardır, ülkenin demokratik temellerini tehdit ettiği iddia edilen İsrail'in hukuk sistemindeki geniş kapsamlı değişiklikleri protesto etmek için ülke çapında sokaklara çıkıyor.
Eleştirilere göre, söz konusu yargı revizyonu İsrail parlamentosu Knesset'in ve dolayısıyla iktidardaki partilerin İsrail yargısı üzerinde daha fazla tahakküm kurmasına yol açacak.
Yargı paketiyle birlikte Netanyahu hükümeti, hakimlerin nasıl seçileceğine, Yüksek Mahkeme'nin karar verme sürecine etki edebilirken, parlamentoya da Yüksek Mahkeme kararlarını bozabilme yetkisini veriyor. ABD haber kanalı CNN, söz konusu yargı paketi için “1948'de kuruluşundan bu yana İsrail yargısındaki en önemli sarsıntı olacak” yorumunu yaptı.
NETANYAHU: HEPİMİZ GÜÇLÜ DURMALIYIZ
Netanyahu'nun sağcı Likud Partisi'nin kıdemli bir üyesi olan Gallant, İsrail’in yargı sistemini değiştirecek yasanın askıya alınması çağrısında bulunarak hükümet kanadından muhalif ses çıkaran ilk kişi olmuştu.
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan kısa bir açıklamada Netanyahu’nun Gallant'ı görevden aldığı bildirildi. Netanyahu daha sonra Twitter üzerinden "hepimiz bu reddedişe karşı güçlü durmalıyız" mesajını paylaştı.
Görevden alındığıyla ilgili açıklamadan kısa bir süre sonra sosyal medyada paylaştığı mesajda Gallant, "İsrail devletinin güvenliği her zaman benim hayat gayemdi ve her zaman öyle kalacaktır" ifadelerini kullandı.
Binlerce protestocu, Savunma Bakanı’nın görevden alınmasının ardından Pazar günü bir otoyolu kapatarak Tel Aviv sokaklarına çıktı.
MUHALEFET: İSRAİL BAŞBAKANI, DEVLETİN GÜVENLİĞİ İÇİN BİR TEHDİTTİR
Al Jazeera’de yer alan habere göre, Gallant'ın toplumdaki bölünmelerin orduda morale zarar verdiği ve İsrail'in bölgedeki düşmanlarını cesaretlendirdigi endişelerini dile getirdiği bildirildi.
Muhalefet lideri Yair Lapid Twitter'da "İsrail başbakanı, İsrail devletinin güvenliği için bir tehdittir" diye yazdı.
“GALLANT YARGI REFORMUNA KARŞI DEĞİL”
İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'teki Al Jazeera muhabiri Natasha Ghoneim, Savunma Bakanı Gallant'ın herhangi bir yargı reformuna karşı olduğunu söylemediğini, ancak Yahudi bayramları gelmeden önce askıya alınmasını istediğine dikkat çekti.
Ghoneim, "(Gallant) 26 Nisan Bağımsızlık Günü'nde oylama yapılmasını istiyordu” dedi. Muhabir, Gallant’ın planına göre kabinede tartışma bile söz konusu olmayacağını, hatta yargı reformu parlamentoda muhalefetin de oylarını alarak daha güçlü bir kararla geçeceğini söyledi.
Ancak muhabir, son anketlere göre, İsrail halkının çoğunluğunun aslında bu özel yargı reformuna karşı çıktığını da ekledi.