İspanya tarihinde bir ilk: Ortak resmi diller Baskça, Katalanca ve Galiçyaca mecliste

İspanya'da resmi ortak diller Katalanca, Baskça ve Galiçyaca ülke tarihinde ilk kez mecliste konuşuldu. Şimdiye dek sadece yerel parlamentolarında, resmi kurumlarında ve okullarında kullanılan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca bugün meclise girdi.

İspanya’da ortak dillerin mecliste kullanımının daimi olması için sunulan önerinin görüşüldüğü Genel Kurul'da, ayrılıkçı siyasi partilerin vekillerinden Katalanlar (ERC ve Junts partileri) ve Galisyalılar (BNG partisi) sadece kendi dillerinde, Basklılar (Eh Bildu ve PNV partileri) ise hem Baskça hem İspanyolca konuşma yaptı. Meclisteki 350 vekil ilk kez kendilerine dağıtılan kulaklıkları takarak konuşmaları dinledi.

12 TERCÜMAN GÖREV YAPIYOR

Ortak dillerin kullanımından dolayı İspanya meclisine 12 tercüman ve yeni teknik ekipman alınırken, bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin euro olacağı bilgisi verildi. Diğer yandan, ortak dillerin mecliste kullanılmasının, 'fikir birliği olmadan ve zorlamayla alınan bir karar olduğunu, zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını' savunan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve faşist Vox duruma tepki gösterdi. Vox milletvekilleri, konuşmaların başlamasıyla Genel Kurul salonunu terk etti.

Meclisteki konuşmalarda uygulamayı destekleyen partiler, 'tarihi bir gün yaşandığını, İspanya'nın çok ulusluluğunu tanıyan normalleşme sürecinde bir adım atıldığını' belirtti.

Bask, Katalonya, Galisya, Balear Adaları, Valensiya gibi özerk yönetimlerin meclislerinde veya bu bölgelerin kendi eğitim sistemlerinde ortak diller kullanılıyor. Ortak dillerin mecliste daimi olarak kullanılmasıyla ilgili önerinin bu hafta kabul edilmesi öngörülüyor.

'KATALANCA AB'DEKİ BİRÇOK DİLDEN DAHA YAYGIN'

Bu arada İspanya hükümeti, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca dillerinin Avrupa Birliği (AB) kurumları içinde resmi diller olarak kabul edilip kullanılması için girişim başlattı. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, yaptığı basın açıklamasında, İspanya'nın ortak dillerinin AB'de kullanılması için hükümet olarak her şeyi yapacaklarını belirtti. Albares, "Burada azınlık dillerden bahsetmiyoruz. Bunlar, milyonlarca kişinin konuştuğu diller. Katalancayı 10 milyondan fazla kişi konuşuyor. Yani, AB'deki birçok resmi dilden daha yaygın" dedi. AB, İspanya'nın ortak dillerinin AB'de resmi statü ile kullanılmasına ilişkin kararını erteledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Dünya Haberleri